Отборът на Рилски спортист постигна един от най-големите успехи в клубната си история, класирайки се за финала на турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете. Воденият от треньора Александър Тодоров тим победи на полуфинал бойкия състав на Балкан с 80:75 точки в зала „Диана” в Ямбол. Радостта на Рилецо може да е още по-голяма, след като за първи път този сезон постига победа над Балкан, след три неуспешни опита.

Баскетболистите от Самоков съвсем не стигнаха леко до успеха, но по-верните им решения в края на мача им донесоха победата. Американецът Роб Престън бе сред най-полезните за Рилецо и завърши с 23 точки и 9 борби. Достойно му пригласяха Богдан Боев с 15 точки, Травис Питърсън с 13 и Симеон Найденов с 12 точки.

Наставникът на Рилски спортист Александър Тодоров може да е доволен, че няма да му се налага да води състава си в мач за бронза, тъй като още след четвъртфинала срещу ЛукОйл Академик заяви, че не му се играе за третото място. Така шампионът от миналогодишното издание на Балканската лига очаква победителя от полуфинала между Левски и Евроинс Черно море.

Двубоят на самоковския отбор срещу Балкан бе интересен и оспорван, изпълнен с доста обрати. След по-силно начало за Рилски спортист, баскетболистите от Ботевград успяха да поведат с 18:15 след 10 минути игра, а на почивката имаха 6 точки аванс при – 36:30 точки. През второто полувреме последва равностойна трета четвърт, в която Рилецо първо поведе с 5 точки, но допусна Балкан да обърне резултата 2.45 минути преди края на частта и да дръпне с 50:48. Все пак в началото на последните 10 минути Рилски спортист си върна водачеството при 56:55 точки.

Развръзката дойде след по-точна стрелба за играчите на Рилецо и две прибързани изстрели за отбора на Балкан. Тимът от Самоков докосна победата още 2.35 минути преди края след тройка на Богдан Боев, който направи резултата 71:69 точки. Минута преди сирената шампионът от Балканската лига дръпна с 5 точки при 74:69. Балкан успя да намали след два точни наказателни удара, изпълнени от американеца Джими Хънт след като съдийте отсъдиха умишлен фаул на Александър Груев. Две точки на влезлия в игра през второт полувреме, въпреки контузията си Йодан Бозов вдигнаха напрежението в залата и направиха резултата 74:73. В последните 60 секунди обаче първо Бозов, а после Георги Давидов пропуснаха далечни стрелби, което даде възможност на състезателите на Рилецо да овладеят полуфинала в своя полза. Крайният резултат 80:75 бе фиксиран след размяна на наказателни удари и изпрати Рилски спортист на финала за Купата на България в неделя.

Именно Йордан Бозов завърши като най-резултатен за Балкан със 17 точки за 5 минути на терена, а Георги Давидов и Иван Лилов вкараха по 14. Тимът от Ботевград обаче ще трябва да се примири с възможността да спори за бронзовите медали в надпреварата в събота, като не може да зарадва гласовитата си агитка от около 20-30 човека.