„Като чух какво си говорите си казах: “Господи, не мога да повярвам на ушите си!” Толкова пъти споменахте думите - спорт и младежи, че направо настръхнах, 220 волта ме удариха и сърцето ми започна да прескача”, с тези думи започна изказването си пред пернишките общински съветници една от легендите на българския баскетбол Евладия Славчева.

Думите й бяха по повод настояването на спортните клубове в града да бъдат увеличени парите за спорт в общинския бюджет. “Старейшините изслушаха смелите думи на Славчева с внимание и накрая възторжено й ръкопляскаха на два пъти. И какво от това”, пише perniktoday.net.

Парите си останаха толкова, колкото бяха определени – 140 000 лева, но по предложение на Иво Богданов от ГЕРБ от тях се взимат 40 000 лева. за масов спорт по кметствата. 20 000 лв. отиват за най-голямото кметство Изток /вероятно като компенсация за намаления му бюджет/, а другите 20 000 лева ще бъдат разпределени сред останалите кметства.

„Само си говорим и нищо не се случва”, каза Евладия Славчева, която в момента е треньор в баскетболната школа Миньор, а още 16-годишна е била в елитните отбори. Желанието й е поне 3-4 от младите й спортисти да бъдат в националния отбор, да станат професионални състезатели и в същото време да идват млади момичета и да играят. Тези неща искат и нейните колеги.

„Затова идваме и просим парите за спорт малко да се увеличат”, заяви още Славчева и продължи:

„Младите спортисти, които бяха напълнили залата, бяха тук не по политически причини и не по заявка на тази или онази партия, а за да ни обърнете внимание.”

„Чува се едно и също – Общината няма пари, държавата абдикирала от спорта, на никого не му пука. Ние сме последна дупка на кавала, на олимпиадите – също. После се чудим защо няма спорт и защо нямаме медали. Това е супер нахалство”, заяви още Евладия Славчева.

„Питам защо зала „Миньор” с 2000 места се руши, бе хора?! Знаете ли колко състезания има в София по волейбол, баскетбол, европейски първенства, които се правят в зала „Универсиада” и в мизерната „Триадица”. А сме само на 30 км от столицата. Защо да не се използва зала „Миньор”? Тя се разпада. Работим при минусови температури, а Металург идва да тренира при нас е топло – температурата е минус 5, а при тях е минус 15”, разказа част от ежедневните мъки на треньорите Славчева.

Треньорката апелира да се направи нещо реално за спорта в Перник. Славчева води отбор от 14-годишни, който се стреми към медал. „Имат три турнира, които ще струват 1 500 лв., зона, която е 2 000 лв. и като се класират на нея на финали ще им трябват още 3 000 лв. 10 000 лв. са ни нужни за 2015 г. Това е минимумът. Ходим на състезания с влак за по-евтино и прекачваме децата по два пъти. Разбирате ли за какво говоря? А после, когато някой стане световен шампион, ходите да се снимате с него”, бяха горчивите й думи.

„Нашата община вегетира! Мизерници сме отвсякъде – за спорта говоря. Не, че другото цъфти. Как може община Асеновград да има баскетбол и подрастващи?! Колегата ми вика: „Ела на контрола”. Как да отида, като на нас ни е проблем да отидем до Славия в София. Всичко сме разчели до стотинка. Да не мислите, че щракаме с пръсти и всичко е на шест. Изобщо не ме интересуват партиите – ние не сме към никоя партия. Искаме децата да спортуват и се раздаваме. Способна съм по 10 часа да стоя в залата ако има две или три талантливи деца. Изобщо не ми пука! Баскетбол съм играла до 42 г. Ако можех щях да играя и още. Уверявам ви, удовоствието е изцяло мое да съм в залата с топката. Децата се възпитават със спорт. Спортът не е само да тичаш по топката. Той е и разтоварване. Отнякъде трябва да се тръгне!”, продължи Славчева.

„Как в Монтана, в Русе, в Асеновград спортът се развива”, попита Евладия Славчева и обобщи: „Ние не си държим на града. На избори обаче се дават пари. Миналата година по изборно време отборът получил 6 000 лв. и двете с колежката й примрели от щастие, че ще изкарат спокойно една зона и финал без да стоят като пълни мизерници. Предлагам да има избори на всеки 6 месеца ако някой ще се сети за спорта.”

„Искам да помислите, да подкрепите спорта, за да не е последна дупка на кавала”, заяви Евладия Славчева накрая, която говори от името на всичките си колеги треньори.