Една от големите фигури в българския баскетбол Атанас Голомеев бе свидетел на финалите на Световното първенство в Истанбул. Голомеев срещна доста познати физиономии в зала „Синан Ердем”, а доста хора си спомниха за него. След финала на шампионата между САЩ и Турция той сподели впечатленията си като цяло и заяви, че би помагал с опита и контактите си на българския баскетбол: „Беше един разкошен мач, това, което очакваха всички. Имаше сериозно напрежение. Аз бих го разделил на две части. Едната беше уан мен шоу и след като разликата нарасна, американците показаха своите истински качества. Те са момчета с невероятни качества, но явно нямат международен опит. Показаха го днес в първата част и играха много напрегнато, слабо в нападение, но сред тях имаше един, който е изключителен играч. Който ми напомни детските години, когато мъже се включваха да играят с нас. Той игра, като че ли точно срещу юноши, той си поигра все едно мъжка звезда гостува в юношески отбор. Има уникални качества, невероятна ръка. Той беше разликата между САЩ и останалите.”

Колкото до организацията и представянето на домакините от Турция, Атанас Голомеев коментира: „Не съм бил на много световни първенства, но ми се струва, че турците вече натрупаха опит в организацията на големи събития. Все пак една такава зала предразполага към отлична организация. Турците са големи мераклии във всяко отношение. Не мога да кажа, че организацията е била немска, но за нашия регион беше прекрасна. Това беше абсолютно максимумът за Турция. В спорта освен майсторството винаги има и известна доза шанс, а вчера те го имаха срещу Сърбия. Сърбите в никакъв случай не са с по-лош отбор, независимо от невероятното израстване на Турция. Това, което видяхме на този шампионат е детронирането на отбора на Испания, който също с известна доза шанс загуби да влезе във финалната четворка, където щеше да играе много по-сериозна роля. Те бяха доминиращи в последните години и като че ли това поколение стигна своя връх. Бяха малко демотивирани срещу Аржентина, но едно шесто място на световно първенство за мен лично не е лошо, но на фона на последните години има отстъпление. В баскетбола след разпадането на Югославия, стана нещо като фойерверк. Появиха се толкова силни отбори.”

Атанас Голомеев не се колеба на въпроса колко далече е България от нивото на баскетбола, демонстриран на това Световно първенство: „В България трябва да се започне от самото начало с апостолски, пионерски труд. Апостолите трябва да се намерят и да започнем от начало, защото ние сме точно 20 години назад. Преди 20 години не беше така. Ние си играехме като равен с равен с почти всички отбори в Европа. Победихме дори Югославия с голям отбор. В последните 15 години обаче имаше невероятен срив. В момента имаме не повече от 140-150 баскетболиста. Е как да имаме сериозен национален отбор, като в една Испания има 6 или 8 лиги, хиляди баскетболисти. Ние трябва да започнем от дъното. Нищо не идва от долу, опрели сме дъното. На Европейското по волейбол се видя, че идва нова генерация и ще имаме още по-силен отбор, но какво се случва в баскетбола? Турция е била империя. Селекцията от 7 милиона е една, а от 80 – друга. Турция има развита индустрия, а при нас? От къде да дойдат средствата. Тук спортът е държавна политика. Бюджетът на федерацията е 4-5 милиона евро. Докато не стане и в България, няма как. Аз разбирам защо не става, защото няма да болници, няма за лекарства. Спортът е след това, ясно е, но не тръгне ли икономиката, нищо не може да се случи.”

Попитахме екс-националът, който като играч има участия на пет поредни европейски първенства, какво би го накарало да се върне в българския баскетбол, а Голомеев отговори: „Едно мотивирано ръководство, каквото в момента има в България. Виждат се първите стъпки, които се правят, но ние, ако искаме от чиновниците това да се случи, няма как да стане. Аз ви казах, това е апостолски труд. Това са хора, които трябва да обикалят училищата. Даже навремето, когато ни обвиниха, че не налудничава идеята да съберем 25 деца по 2 метра, ми от тях излязоха 5 души и останаха в баскетбола. Еми от 25, да направиш 5. Аз между другото имам такава идея и мисля следващия сезон да я осъществим, защото трябва да се започне от някъде. Няма проблем да се поканят апостоли, мисионери да дойдат. Хората не искат нищо, имат си такива програми. Вече съм във възраст, в която мога да дам само акъл, което също е важно. Това, което младите нямат – опит и акъл. Хайде да кажем има много способни млади хора, но едно са опитът и контактите. Смея да кажа, че малко хора имат моя опит и контакти, така че мога да бъда полезен, но такива хора в България никой не ги търси. Това е истината.”

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.