Най-млад от баскетболистите в представителния отбор на Лукойл Академик е Кристиян Манчев. Той със сигурност ще си спомня първото му излизане с мъжете, защото се оказа, че за сефте излиза от България и за първи път лети със самолет. Това се случи при отиването в Гърция и при полета на „студентите” от Солун до Ларнака и съотборниците му го отразиха подобаващо се.

Кристиян е роден на 10 април 1993-а година. Той е висок 196 см и играе като крило. Вече записа и участие при мъжете на турнира в Правец. Той е от Трудовец, но кариерата му на баскетболист започва в Ботевград, откъдето са тръгнали много светила в баскетбола ни. Талантът му не остава незабелязан и преди две години го взимат в школата на Академик Лукойл в Правец. От началото на този сезон е привикан от Йовица Арсич в представителния тим на „студентите”. Така, малко след като навършва 17 години, има шанса да се учи от шампионите на тънкостите на любимата му игра.

Кристиян е любимец на по-опитните и те го харесват, а на галено му викат „Чичо Манчо”, нищо че Стойков е 16 години по-опитен, а Каспарс Камбала с 15 години. „Чичо Манчо” не е случайно, а заимствано от фамилията на Кристиян – Манчев и от името на героя на Георги Парцалев от филма „С деца на море” – чичо Манчо.

Капитанът Тодор Стойков харесва младия му съотборник и смята, че е добро момче. Вярва в израстването на Кристиян, стига той да се труди.

Засега Кристиян е най-често с другия много млад играч в отбора – Самуел Франсис, който е българин, с баща от Нигерия. Двамата на този етап повече се учат и „попиват” умения от по-опитните. Скоро се очаква от тях да станат едни от родните баскетболни звезди.

„За първи път излизам в чужбина”, откровен е Кристиян. „Досега не бях напускал България и ми е интересно. Иначе първото пътуване със самолет ми хареса, макар в началото на полета от Солун ми се стори някак странно, че съм във въздуха. Така и се чувствах – странно. Но не ме беше страх. Що се отнася до Каспарс, то аз и в Солун бях с него в една стая. Ако трябва да си кажа мнението за него с една дума, то ще е, че е голям пич.”

Очаква се Йовица Арсич да разчита на „Чичо Манчо” на турнира в Никозия и така да му даде „криле да полети” в големия баскетбол...