Изненадващ лидер ще има българският баскетболен шампионат при мъжете за Нова година. Вместо традиционния хегемон Лукойл-Академик, на върха ще бъде Рилски спортист. Това стана факт след победата на самоковлии над Академик Бултекс с 97:89. 

Домакините поведоха в началото на двубоя и след първия период имаха четири точки аванс, който поддържаха до почивката след силно и резултатно първо полувреме. В тези минути играта беше равностойна, но с лек превес на Рилецо. 

Нещата обаче се промениха след почивката. В третата четвърт Академик обърна нещата в своя полза. В началото на последния период пловдивчани не само поведоха стабилно, но и водеха с 9 точки малко преди средата на частта.

Но тогава на сцената излезе Еван Раванел, който методично наказваше съперника, последва и тройка на Йордан Бозов, за да бъде изравнен резултатът при 83:83. Последва още едно равенство между двата тима, след което Рилски спортист поведе и повече не изпусна водачеството.

В заключителните пет минути домакините нанизаха 14 точки, срещу само 6 за Академик и така взеха успеха. Рилски имаше отличен процент на стрелба, като изпълни и два пъти повече наказателни удара от противника и имаше страхотните 29 асистенции. 11 от тях бяха на сметката на Дерек Райт, който бе близо и до трипъл-дабъл с 20 точки и 7 борби.

Раванел завърши с 29 точки и 7 борби, а 17 и 9 асистенции към тях добави Бозов. Мартин Маринов се отчете със 16 точки за победата. Академик имаше петима с двуцифрен актив. Васил Бачев вкара 19 точки, Мартин Дурчев - 18, а Седрик Боуен записа дабъл-дабъл със 17 точки и 10 борби.