Две победи от два мача записа българският юношески национален отбор по баскетбол в последните проверки преди Европейското първенство, Дивизия А. След като вчера се наложи с 62:48, днес родният тим надделя само с точка повече – 63:48. Това бе финалния тест за Любомир Минчев и момчетата му, преди те да се отправят към Вилнюс за шампионата на Стария континент в тази възраст. Българският отбор е в една от най-трудните групи, заедно с Русия, Турция и Италия.

Както и в първия ден, България доминираше над Португалия, и водеше играта през целия двубой. Мачът стартира добре за нашия отбор, но след няколко минути без кош, гостите успяха да се върнат и да изравнят. В последните близо три минути от четвъртината обаче португалците не успяваха в изстрелите си, и не успяха да отбележат до края й, който дойде при 15:9.

Втората част продължи възходящо за българите, които дръпнаха с 11 точки в един момент, но отново последва спад в представянето им след средата на четвъртината, и португалците намалиха изоставането си до три точки. На почивката резултатът бе 26:21, което остави интригата за второто полувреме.

След подновяването на играта юношите ни натиснаха, и успяха да наложат своето темпо, преодолявайки сгъстената защита на гостите. Авансът на българския състав достигна до 15 точки, но през по-голяма част от времето се движеше около 10. Така бе и преди последната четвърт, в която двата тима влязоха след 43:33. В заключителния период отборът на Любомир Минчев пропусна доста стрелби, но се отбраняваше отлично, за да не позволи сериозно намаляване на преднината, и в крайна сметка се поздрави с повече от заслужен успех.

Както и във вчерашния ден, и днес стрелбата от тройката не вървеше за България, и тимът реализира само пет от 27 опита от разстояние. Пропуските от там, и от фаул линията не позволиха и за по-сериозна победа, каквато трябваше да бъде предвид разликата в класите на двата отбора.

България игра без един от титулярните си състезатели Павлин Иванов, който лекува леко разтежение, но ще бъде на линия за Европейското първенство. Най-резултатен отново стара Георги Сираков с 12 точки. По девет добавиха Самуел Франсис и Алекс Симеонов, а по осем вкараха Димитър Димитров, Христо Господинов и Георги Фунтаров.

България стартира участието си на Евробаскет 2010 на 22 юли.