Българският юношеския национален отбор по баскетбол победи с 62:48 Португалия в контролна среща, играна в Самоков. Утре от 14.00 часа двата тима ще се срещнат отново, като тази проверка ще е последна за тима на Любомир Минчев преди Европейското първенство, Дивизия А. Отборът заминава за Литва на 21 юли, а от 22-ри стартира мачовете от тежката група С срещу Италия, Русия и Турция.

Старши треньор на португалските юноши пък е българинът Иван Костурков, който от години живее и работи на Иберийския полуостров.

Мачът започна с кошове и от двата отбора, като до средата на първата част резултата се движеше равен. Тогава нашите направиха серия от 11-0 и поведоха с 20:10, а първите десет минути завършиха 22:14. През втората част българите продължиха да водят, но имаха и някои слаби моменти, в които португалците се доближаваха. Въпреки това нашите се оттеглиха на почивка с преднина от 37:25.

Португалия започна много активно второто полувреме и бързо смъкна разликата под 10 точки. И двата отбора обаче бележеха много трудно, като си вкараха общо 17 точки за тези десет минути, а преди последната част нашите бяха напред с 44:35. Разликата продължи да бъде под 10 точки и през четвъртата част, като българите не допуснаха съперника си да се доближи до тях. Към края на мача България направи някои добри атаки и успя да увеличи разликата до 14 точки.

Българският тим опитваше твърде много стрелби от тройката, и пропуските отдалеч не им позволиха да се поздравят с разгромен успех. Те излизаха често на чисти позиции, но изстрелите им бяха неточни, и в крайна сметка реализираха едва 10 тройки от близо тройно повече опити. Въпреки това тимът на Любо Минчев показа борбеност, и не се отказа до края да търси атаки към противниковия кош.

Най-резултатен за българския тим бе Георги Сираков с 13 точки, от които три тройки. С 12 завърши гардът Планимир Дафинов, който изигра силно първо полувреме.

България: Франсис 7, Д.Димитров 7, П.Иванов 8, Дафинов 12, Господинов 7 (Кунов, И.Тодоров, А.Илиев 2, Фунтаров, Сираков 13, Симеонов 3, Тенчев 2)