Президентът на Баскетболен клуб ЦСКА Роберт Гергов, който е една от армейските легенди в този спорт, сподели за CSKA.BG мнението си за изминалите мачове през първия полусезон на мъжете и юношеските формации на червените. 

- За първи път от години ЦСКА има мъжки отбор. Как оценявате представянето му в А група?

- Представянето е според очакванията. Участваме със 17 и 18-годишни момчета, които имат основната задача да трупат опит и да играят с мъжете. Надяваме се, естествено, и на някоя победа и това предстои. За съжаление имаме много контузени състезатели. На моменти през сезона имахме по 7 играчи с травми, което е разочароващо и със сигурност оказа влияние върху представянето. Полза обаче има. Идеята е да гоним класиране при юношите, където сме фаворити. 

- Как оценявате работата на школата?

- Школата се представя според очакванията. Ако гледаме резултатите в три от възрастите сме абсолютни фаворити в групите си. Някои от отборите имат само по една загуба, а други изобщо не са допуснали поражение. Концепцията на нашия клуб не е гонене на победи на всяка цена. Нашата цел е да тренираме момчетата добре и да създаваме играчи. От друга страна оценяваме, че сме ЦСКА и че резултатите не могат да останат изцяло на заден план.

- Треньорът на U16 Христо Ценов беше избран за национален селекционер. 

- Това не е изненада за нас. Той е един от най-квалифицираните треньори в България за юноши. Завършил е школата на ФИБА, така че е нормално да му се даде шанс да бъде полезен не само за нашия клуб, но и за националния отбор.

- Как върви реконструкцията на залата, която е основен приоритет на клуба?

- Там са концентрирани нашите усилия. Нещата вървят добре. Огромна част от нашия ресурс се влага именно в базата и държим на тази политика, която ще ни донесе ползи в близко бъдеще. За другия сезон залата вече би трябвало да е готова и да ви поканим на нейното тържествено откриване. В последните месеци имаме сериозен напредък и като извършена работа, и като документация. 

- Как виждате баскетбола в ЦСКА през 2017 година?

- Аз съм оптимист. Ако не бях оптимист, нямаше да се хвана с тази задача. Когато направим залата ще освободим голям ресурс, който ще вложим и в школата, и в мъжкия отбор, за да можем след още една година да имаме вече отбор, който да е конкурентен не само за А група, но и за НБЛ и който да отговаря на амбициите на ЦСКА. Опитът ме убеди, че не трябва да се прескачат етапи в развитието на един клуб. Трябва да сме реалисти и търпеливи и когато нещата се правят с план и търпение ще се получат добри резултати.

- Разкажете ни малко за възраждането на баскетболния ЦСКА, който дълги години изобщо не съществуваше?

- Аз и Александър Чакмаков сме свързани с ЦСКА и сме приятели от много години. Чакахме правилния момент, в който и двамата ще сме готови да се заемем. Не можех да гледам залата празна. Поредица от безотговорни президенти съсипаха баскетбола и трябваше да почнем от нулата. Основната грешка беше, че унищожиха детската школа, която е основата на клуба. Именно заради това започнахме именно от нея.