Ямбол е вторият полуфиналист в турнира за Купата на България, след като отстрани Балкан след 83:78 в много тежък мач. За място във финала, ямболии ще спорят с настоящия носител на трофея и шампион Лукойл Академик, в четвъртък.

Очаквано, Балкан и Ямбол изиграха страшно оспорван мач, не особено атрактивен, но с надиграване от началото до края. Ямболии спечелиха категорично борбата под коша, което провали съперника, като само топките, овладени в нападение от страна на тима на Иван Чолаков бе достатъчен, за да направи разликата. И двата отбора изхабиха много сили в защита, като логично и нарушенията бяха солиден брой. Въпреки че доста от тях бяха на сметката на Ямбол, ботевградчани така и не успяха да се възползват от това, и да имат някакво предимство.

Играта в подкошието реши нещата, а там тежките крила и центровете на Ямбол имаха категорично превъзходство.

Иначе Балкан поведе в резултата от самото начало, и дръпна с девет точки още в първата четвърт. До края на частта обаче Ямбол не само изравни, но и с тройка в самия й край на Юлиян Радионов, поведе в резултата, след като ботевградчани не отбелязаха кош от игра в последните четири минути от нея.

Вторият период премина кош за кош, без никой да успее да се откъсне, макар че Ямбол пазеше крехката си преднина. На почивката те водеха с 39:36, след няколко отлични комбинации, завършени от Мартин Дурчев.

Нещата продължиха по същия начин и след подовяването на играта през второто полувреме. В началото му Ямбол поведе със седем точки, но след това Балкан влезе в силна серия, и изравни и обърна с тройка на Мартин Маринов в средата на периода. Преди финалните 10 минути, отново ямболии бяха с две напред – 60:58, но всичко остана да се реши в последните секунди.

Три минути преди края резултатът бе напълно равен – 73:73. Нещата не бяха решени и след това, преди три поредни грешки в нападение на Балкан да не дадат мача в ръцете на Ямбол. Бошко Йовович и на два пъти лидера на тима Данчо Бозов сбъркаха в решаващи моменти, които можеха да изравнят резултата за „зелените“. Ямбол пък с предостатъчно опит се възползва от тези пропуски и затвори двубоя убедително, без да трепне.

22 точки за успеха на ямболии реализира Мартин Дурчев, Неманя Милошевич доминираше над „четворките“ на Балкан, с 19 точки и девет борби, а Брайън Ормън реализира 18 точки и взе 11 борби.

С изключение на Бозов, останалите гардове на Балкан не бяха на ниво, и от тях единствено Мартин Маринов реализира три важни тройки. Бозов приключи с 23 точки, осем борби, пет асистенции и четири откраднати топки. Урош Петрович вкара 17 точки и взе четири борби, но всички тези показатели направени преди почивката. Мартин Маринов се отчете с 12 точки. Атила Дош Сантош бе разочароващ, като се събуди едва в края на срещата, за да хване петте си борби, при това всички в защита. Той отбеляза 10 точки, колкото имаше и Владимир Панич, от когото се очакваше да бъде основен точконосител на ботевградчани.

И двата отбора бяха подкрепяни от своите верни агитки, пропътували сериозен път от Ямбол и Ботевград, за да бъдат до любимците си.

Ямбол на полуфинал след тежка битка с Балкан

Всички новини от турнира за Купата на България в Gong.bg със съдействието на „Гранд Хотел Димят“ Варна!