Като най-голямото баскетболния събитие тази година в България, определи предстоящата Финална четворка на Балканската лига, шефът на надзорния съвет на турнира и генерален спонсор Асен Христов. Финалите на регионалната надпревара предстоят на 24 и 25 март, а домакин ще е град Самоков. В полуфиналите излизат местният Рилски спортист срещу сръбския Мега Хипо Лизинг и Работнички Скопие срещу Фени Индустри Кавадарци.

 

„Като спонсори сме изключително доволни от сезона и от рекламата, която получихме в региона. Смятаме да продължим сътрудничеството си. Престои уникално събитие, може би най-голямото баскетболно събитие в България, като изключвам участието на мъжкия ни национален тим на Европейското в Полша разбира се”, коментира още Асен Христов. „Доказахме, че като даваме шанс на младите играчи и по-неопитни отбори възможност за участие в международни срещи, то те стават все по-добри. Израелската лига вече потвърди бъдещото участие на местен тим в Еврохолд Балканската лига. Утре пътуваме за Черно гора, от където също има интерес”, пък добави спортният директор на БИБЛ Шай Щрикс.

 

Откриването на Финалната четворка на Балканската лига е от 17:00 часа на 24 март в Арена Самоков. Ще присъстват редица ВИП-гости начело със спортния директор на ФИБА-Европа Коста Илиев, шефа на съдиите в УЛЕБ Костас Ригас, представители на Адриатическата лига, Израел, Румъния, Турция, Черна гора, Сърбия, както и хора от гръцкия Кавала и сръбския Войводина, които имат желание да се пуснат догодина в състезанието.

 

Асен Христов заяви, че интересът към двубоите от редовния сезон на БИБЛ в региона е бил доста висок, като най-много зрители са се събирали на мачовете в Македония. Колкото до домакина на Файнъл Фор-а, то Самоков е предложил най-добрите условия за организация. Христов коментира, че няма амбиции за баскетболната федерация и в момента е част от организационния комитет на Еврохолд Балканската лига.

 

„Амбицията ни е да направим Балканската лига най-доброто международно състезание в региона”, заяви Асен Христов. Като президент на варненския Евроинс Черно море каза още, че се надява тимът му да победи Рилски спортист във вътрешния ни шампионат, но пожелава на Рилецо титла в БИБЛ. Решението за раздяла със сръбския треньор Предраг Бадняревич е било взето почти взаимно, защото той е заявил, че не е абсолютно убеден, че може да класира варненци на финал у нас.