Националният селекционер по баскетбол Любомир Минчев и босът на родната централа Георги Глушков се оказаха на различни позиции по темата за чужденците в българското баскетболно първенство.

Глушков смята, че трябва да има по двама българи на терена, докато Минчев е на позиция, че настоящото правило - за един българин на терена е по-удачно към момента.

Любо Минчев обяви състава на националния, Лилов не бе повикан

Глушков за Везенков: Имаме реален шанс за втори българин в НБА

"Моята позиция е, че аз искам да има двама българи на терена, които да получават време и самочувствие. Но те трябва да искат и да се подчиняват. Няма кой да ни ги направи играчите. Този проблем трябва да се изясни от клубовете с възможности", коментира Георги Глушков.

"Аз не съм толкова против да има и по 5 чужденци. Тази година може да имаме четири отбора в евротурнирите. Влизането по 5 минути и излизането, влияе на мотивацията на младите играчи", добави президентът на федерацията.

Георги Глушков и Любомир Минчев

източник: БГНЕС

"Това зависи от треньора. В моя отбор играят почти наравно българи и чужденци, въпреки голямата бройка чужденци. Хубаво е да имаме двама българи, но колко българи- качествени играчи искат да останат в България?! Когато искаме да ги оставим става едно наддаване. Има и такива, които отиват и за по-малко пари в чужбина, но тези, които искат да останат, клубовете започват да наддават за тях", заяви Любомир Минчев и продължи:

"Това е позицията ми от преди три-четири години. Настоящата система е най-оптималната. Оптимистичното е при юношите е, че видях добри индивидуалности. Негативното бяха меките единоборства в защита."

Минчев: Трябва да има класиране, за да затвърдим доброто впечатление