Сръбският специалист Владо Джурович, който бе начело на ЦСКА в последните два месеца от първенство все още очаква оферти за следващия сезон в родината си. Джурович получи много похвали за работата си у нас, а той самият е останал с повече от добри впечатления от страната ни. „Радвам се, че работих с хора като Росен Барчовски. Благодаря на феновете на ЦСКА, че подкрепяха през цялото време. В България има талантливи играчи, но трябва да се работи повече”, каза Владо Джурович, който сподели за Гонг мнението си за престоя в ЦСКА.

- Аз съм добре. В България бях за два месеца, твърде малко, за да постигна нещо сериозно. Доволен съм от престоя си и се радвам, че работих в София. Това беше добър опит за мен. Вече не съм млад, но прекарах хубави два месеца в София. Градът също е хубав, хората са дружелюбни, също като в Сърбия, а и езикът е близък. Освен това ЦСКА е голям клуб, а феновете са най-добрите и ги поздравявам. Допаднаха ми хора като Росен Барчовски, а и докторът, физиотерапевтите на тима, въобще всички хора около мен се отнасяха много добре. И наистина нямах никакъв проблем в София. Също така г-н Коен се отнесе добре – всичко ми бе изплатено, просто нямах никакви проблеми с никой в ЦСКА. Още веднъж – много съм благодарен на привържениците на отбора, защото въпреки трите загуби от ЛукОйл Академик те бяха на моя страна и това направи периода в ЦСКА много скъп за мен. Естествено единственото, от което не съм доволен е, че паднахме във финала. Да, ЛукОйл просто е по-добрият отбор, това е така. Те имат Стойков, който е най-добрият български баскетболист, а и имат двама отлични американци. Да, те имаха много предимства, но ние можехме да вземем победа срещу тях.

Искам да кажа и нещо генерално за българския баскетбол. Аз съм неутрален, а и съм работил в някои от най-добрите първенства в Европа. Мога да кажа, че в България на първо място залите са изключително малки. И това е много жалко. Не искам да казвам по-тежка дума, като например, че е срамота, но финалът в страна като България да се играе в зали за по 300 души – това е много лошо. Нивото в лигата не е много високо, няма голяма конкуренция.

- Има ли нещо тук, което да ви е изненадало най-много?

- Ами много хора ми казаха, че съдиите в България не са добри, но аз не мисля точно така. Може би не на ниво УЛЕБ, но – за ФИБА. Нивото им не е толкова ниско. Да, не са най-добрите, но не са лоши. Проблемът е, че не чувстват играта. Трябва да съм честен. Например в третия мач с ЛукОйл. Понякога реферът може да реши даден мач с една топка. Можеше да е различно, ако беше в Италия, Испания или Сърбия. А тази една топка те дадоха на ЛукОйл, а не на ЦСКА. И точно от това бях как да кажа – бесен.

- А дали някой играч не ви е харесал повече? Може да е от ЦСКА или – не. Казахте, че Тодор Стойков е най-добрият в България.

- Ами да, в България Стойков е най-добрият, защото има страхотна психика. Също така като говорим за българи въобще, казаха ми и за Виденов. Но аз мисля, че Стойков може да бъде още по-добър. Струва ми се, че в България интензитета на тренировките трябва да е по-висок. Също така трябва повече сериозна работа. Стойков е умен, с отлична ръка, левичар, което е още по-важно и има добра техника. Но може да е още по-добра. Наистина е много добър. А и двама от американците в ЛукОйл Академик да добри баскетболисти. Трябва да спомена за някои млади високи играчи. Не си спомням точно имената им, но например онова момче от Левски – Ники Върбанов. Той трябва да играе много повече, а хич не игра. Ако например имах Бойко Младенов от ЛукОйл той щеше да играе 25 минути и за вкара минимум 12 или 16 точки в ЦСКА. А в ЛукОйл не игра и после моят приятел Тити Папазов има проблем с центровете в националния тим. Така че, по-добре е да се даде възможност на такива баскетболисти като Младенов да бъдат в отбор, където могат да играят. Да, ЦСКА имаха и други чужди треньори. Взеха Крешимир Башич, но тук в Събрия никой не беше чувал за него…Знам, че например Зоран Кречкович е работил в България, но може би трябват малко по-скъпи треньори и тогава това ще е добре за баскетбола. Центровете например се нуждаят от много повече работа, от специално отношение. Трябва да се работи страшно много всеки ден, защото те се развиват по-бавно. Те не могат като по-ниските, които учат по-бързо, но едва 10% от тях в годините се развиват още повече. А центровете могат да са на високо ниво по-дълго време, защото няма нужда да са толкова бързи.

- Какво е бъдещето ви? Не останахте в ЦСКА, какво е бъдещето пред вас?

- Ами, чакам добри оферти. В много страни първенствата не са приключили, а и в Сърбия също.Може би след 3 седмици или месец ще има повече яснота. Но извинявайте забравих да ви кажа за добрите играчи в ЦСКА като Бозов и Ангелов, но мисля, че най-голям потенциал да стане наистина голям игра има Христо Николов. Но проблемът е психиката му. Ако трябва да го оценя от 5 до 10, технически той е – 9, физически способности – 10, стрелба – 9, бързина 8-9, а психиката му е – да кажем – 5, а това е проблем.