Новият старши треньор на мъжкия баскетболен тим на ЦСКА Владо Джурович сподели първите си впечатления от отбора на „червените”.

„Тук съм, за да стана шампион”, отсече сърбинът, макар да добави, че не е нито впечатлен, нито разочарован от тима.

Ангелов и Мираковски са с контузии и пропуснаха сутрешната тренировка на ЦСКА в зала Универсиада, а в заниманието не се включи и Тони Дечев, който помагаше на Джурович.

„Играчите са добри, но трябва да направим добър отбор. Ще играят тези, които се борят. Ако Харви иска да играе ща трябва да се потруди повече”, добави Джурович. Той потвърди, че хърватинът Пиплович остава, за разлика от Пледжър и Джоунс, за които ръководството е взело окончателно решение да освободи.

Бил съм в тази зала още през 1985-та година, когато участвахме в турнира за Наградата на София, който беше много голям и аз бях Югославия. Крешимир Чосич беше старши треньор, а аз му бях помощник. Така се случи, че след колко… 22 години аз пък съм в същата зала. Отборът ми харесва. Не мога да кажа, че е лош. Двама американци бяха освободени и аз не мога да променя това решение. Изключението е Пиплович, който ще задържим. Той е добро момче, хубав характер, аз го познавам от Загреб и мисля, че може да ни помогне. Проблемът тук е, че играчите са сменили трима треньори и някои от тях не са направили добра подготовка преди сезона и затова сега имаме толкова контузии. В момента двама баскетболисти са аут, заради травми – Димитър Ангелов и Димитър Мираковски. Състезателите тук са добри, но трябва да станат и добър отбор. От трите тренировки, които направих с тях се вижда, че наистина са добри баскетболисти и знаят как да играят. Ако сега тръгна да променям всичко от последния треньор, ще предизвикам още по-голямо объркване в тима, така че трябва да променя някои неща, но не много. Трябва да добавя нещо от себе си, но трябва да се придържам към старата система, която е наложена. И без това играчите вече са уморени от това, че системата се е променяла с всеки треньор – нова защита, ново нападение, така че мисля да уважавам миналото, но и да прибавя нещо ново.

- Каква е целта ви до края на сезона? Какво ви казаха шефовете?

- Ами искат да покажем хубав баскетбол и не е задължително да станем шампиони. Шефът ми каза, че знае, че ЛукОйл просто са по-добри и аз така мисля, защото ги видях как играят и те наистина имат по-добра химия в отбора. Някои от играчите им са заедно вече 4 години, а този тим е нов с много нови състезатели. Но трябва да кажа, че имам достатъчно време. Няма да имам оправдание, ако отборът не играе добре, защото до старта на плейофите имам време да сложа някои неща на мястото им. И мисля, че ще успея, защото имам опит. Сменил съм много тимове и държави, така че вярвам, че ще успея. Определено ще се борим. Дошъл съм да стана шампион, не обичам да съм втори. Знам, че ще е много трудно. Може би, ако бях дошъл преди месец, щеше да е по-добре, но както казах нямам извинение и работата ми е да направя най-доброто.

- Кой ще ви е помощник треньор?

- Никой. За два месеца – никой. Може би, ако остана и следващия сезон ще имам, но в момента даже нямам треньор по физическа подготовка, така че ще правя всяко сам. Но за два месеца мисля, че ще се справя.

- Договорът ви е до края на шампионата и ще бъде удължен при добри резултати, но ще останете ли, ако не станете шампиони?

- Зависи дали ще съм доволен от работата си с играчите, от програмата, която ще изготвят мениджърите и бих останал, но нормално е това да се случи и ако ръководството е доволно от мен. Така, че зависи. Да, предложиха ми да подпиша и за следващия сезон, но аз отказах, защото искам първо да видя какво е положението и по-късно можем да говорим.

- Какво ви е мнението за двамата американци, които ЦСКА освободи? Имаше ли шанс да ги върнете или не?

- Вече няма никакъв шанс. Казаха ми, че е окончателно, заради дисциплинарния правилник. Съгласен съм с това, защото съм треньор, който държи много на дисциплината. Вече си имам проблеми с Харви, защото той е добро момче, но е мързелив, а аз не харесвам такава психика, така че той ще трябва да промени нещо, ако иска да играе. Който се бори ще играе. Уважавам борбения дух и дисциплината. Уважавам всички играчи, защото както ви казах в началото те са добри баскетболисти. Бозов например е много добър, той е българин и ми харесва. Добър играч е, а моята работа е да направя най-доброто от тях.