След три поредни победи на квалификационния турнир в Правец Дунав спечели първото място предсрочно и през идния сезон ще участва в елитната Група А-1.

Остават два дни от надпреварата, но вече няма кой да измести русенци от челото. Те имат мач срещу Спартак МВР утре, но той е протоколен. Всички други отбори вече имат загуби, а Дунав спечели преките мачове, съобщава bulgarianbasket.com.

Дунав победи Сливен със 67:63 в един много оспорван мач. Момчетата на Румен Шопов поведоха от самото начало и поддържаха преднина от 4-8 точки до края на полувремето. Почивката дойде при 39:33 в тяхна полза. Със старта на второто полувреме пък Сливен отвърна и успя да изравнi резултата. Оттам до самия край зрителите в залата в Правец станаха свидетели на голяма борба от страна на двата тима. В самия край въпреки, че сърбинът Нинослав Тмушич излезе за пет лични нарушения 2 минути преди края, Дунав все пак поведе и успя да устиска буквално няколкото точки аванс.

След спечелената победа е ясно, че Румен Шопов ще посрещне своя учител Иван Чолаков на 13 октомври в Русе, когато ще играят Дунав и Ямбол.

Тмушич вкара 21 точки, като пропусна само една от стрелбите си от игра (8 от 9). Павел Нойков добави 16 точки. Двамата грабнаха и по 9 борби.

За Сливен добър мач изиграха Николай Динев с 21 точки, както и Стоян Петков с 15 точки, 5 борби и цели 4 чадъра.

Дунав направи така, че класира също и отбора на ЦСКА за Група А-1. Така вече са ясни два от трите отбора, които ще се класират от този турнир.

За Сливен утрешния мач срещу Славия се превръща в решаващ за класирането им в А-1. Ако успеят да спечелят момчетата на треньора Събин Маринов влизат в елитната баскетболна група на България.

От борбата със сигурност отпадна тимът на Спартак МВР, който дори и да спечели последните си две срещи няма как да се класира за А-1.