След смъртта на Емил Коен и Владимир Федяев, баскетболен клуб ЦСКА ще съществува благодарение на бившия министър на спорта Васил Иванов-Лучано.

Той няма да заема никакъв ръководен пост, а заедно със свои приятели, ще спонсорира червените баскетболисти.

До дни ще бъде регистрирано ново дружество, чисто, от финансови задължения. Българската федерация по баскетбол, ще регистрира БК ЦСКА като нов клуб. Евентуално съставите ще трябва да минат през квалификационния турнир на шампионата през септември.

Връзката между Росен Барчовски и Лучано е дело на Димитър Ангелов – Дучето.

„Ще изпълнявам функциите на президент и старши треньор на мъжете. В последните седмици бях в шок и не ми бе приятно да имам медийни изяви, но го правех, за да мога да отворя повече врати и да спася клуба. Човекът, който се нае да ни помогне е Васил Иванов-Лучано, като това не е само спонсорство, а мисия. Мъжкият състав ще бъде в почти същия си вид от миналия сезон, но без летните попълнения, защото за много скъпи. Искаме да играем два финала. Сега трябва само да попишем с играчите. Същото се отнася и до женския отбор – състава от миналата година, без американките. Таня Киров, по всяка вероятност, ще вземе български паспорт в петак. Имаме два дни, за да обмислим участие в евротурнирите. При жените е и мъжете това ФИБАКъп, но все още сме кандидати и за женската евролига. Имаме желанието да организираме две инициативи - масова акция на феновете и сформирането на акционерно дружество, благотворителна акция с есемеси и сформирането на конкурс за отдаване на рекламни права. Искаме да ангажираме и феновете за бъдещето на „червените”. Мачовете ще се играят в зала Христо Ботев, но искам да се върнем на стадион българска армия. Йордан Бозов и Теодора Петрова ще бъдат капитани на отборите”, заяви Росен Барчовски.

„Започвам работа още от днес с амбицията за шампионски титли и да направим, така че да участваме в евротурнирите. Елена Йоловска най-вероятно ще напусне тима, но Радостина Димитрова е готова да бъде част от състава. Ако участваме в Европа, ще се нуждаем от още една класна състезателка.” каза Георги Божков, който е треньор на женския отбор.

Новият благодетел на баскетболния ЦСКА Васил Иванов-Лучано разкри: „Дучето и неговите хора ми счупиха телефона, искам да помогна на всички, но без амбицията да влизам в управителния съвет. Няма да има само един спонсор, а много хора ще помагат. Клубните пристрастия нямат място. Помагал съм и ще помагам на футбол, щанги, бокс, а сега и баскетбол, безпристрастно. Аз няма фирма, тя е на жена ми, но с приятели ще работим за ЦСКА. Бюджетът на клуба зависи от Росен Барчовски.”