Баскетболистките на ЦСКА са на крачка от шампионската титла в родното първенство след като дръпнаха с 2:1 победи в серията на ЛукОйл Нефтохимик. “Червените ангели” надвиха миналогодишните шампионки от Бургас с 78:62 в зала “Христо Ботев” в София.

Четвъртият мач от финала е утре от 18 часа в същата зала. Носителките на Купата на България взеха крехка преднина още след първата четвъртина, която завърши при резултат 18:13. Разликата обаче набъбна към края на първото полувреме благодарение най-вече на силната игра в защита на Светла Асенова срещу американката в състава на гостенките Дион Браун. Слабо се представи младият център на бургазлийки Радостина Славова, а баскетболистките на ЦСКА имаха преимущество в борбата под двата коша.

По-агресивната и динамична игра на “червените” продължи и след почивката, когато се стигна и до най-голямата разлика в двубоя – 21 точки за водения от Георги Божков тим. Типично в характеристиката на женския баскетбол обаче момичетата от ЦСКА позволиха на съперника да стопи аванса им до 10 точки в края на третата четвъртина за около 5 минути. Дион Браун от ЛукОйл Нефтохимик се разигра и с няколко хубави бързи атаки гостенките притиснаха шампионките на Адриатическата лига.

Последните 10 минути започнаха при резултат 57:47 в полза на ЦСКА, но до ново намаляване на разликата не се стигна след силна игра на сръбкинята Таня Чиров. Именно тя бе най-резултатна за “червените ангели” с 19 точки и 6 борби.. Капитанката Елена Йоловска също се представи на ниво и вкара 16 точки плюс 6 борби. С 14 точки 9 борби се отчете Наталия Топалова, а Теди Петрова добави 12. Американката Браун отбеляза най-много за ЛукОйл Нефтохимик – 22 точки и овладя цели 15 борби, но не получи достатъчно подкрепа от съотборничките си. Единствено Зорница Костова премина границата от 10 точки, вкарвайки 17, а шампионките демонстрираха по-плаха игра и слаба резултатност.