Левски сбъдна мечтата си и след 11 години най-после свали от върха Лукойл Академик. Левски стана шампион на България, след 81:69 в петия решителен мач от финалната серия на НБЛ.

Така "сините" записаха историчиски требъл, след като спечелиха и Купата на България и Балканската лига!

След като Лукойл Академик, първенец през последните 11 сезона, на два пъти повеждаше във финала, Левски на два пъти успя да изравни. След 2-2, нещата стигнаха до най-нормалния завършек на един луд, много луд сезон - Мач номер 5!

Арена Самоков бе пълна като в най-добрите си дни, и като че ли събра всички, жадували за баскетболна драма в страната, за този финал.

Първите пет минути от него изминаха неусетно, но Левски бе много скован в нападение, докато Лукойл започна с две серии - от пет и после шест последователни точки. На серии обаче отговориха и Джумейн Джоунс и Лайнъл Чалмърс, и не само обърнаха резултата, но с 9-0 "сините" поведоха с нелош аванс.

Въпреки че официално обявиха Чавдар Костов за трайно контузен и аут от финалната серия, от Лукойл изненадващо пуснаха гарда в игра за последните две минути от първата част.

Майк Уилкинсън не успя да се справи с Юре Лалич, но появата на Ники Върбанов бе пореден стимул за Левски в правилната посока, и символичните гости стигнаха до двуцифрена преднина точно преди края на четвъртината, а Лалич и Костов отбелязаха по един от два фаула, за да скъсят до 9 изоставането - 15:24 след 10 минути.

Върбанов направи невероятни първи минути и във втората част, а разликата набъбна до 18, преди най-после две тройки да влязат за Лукойл. Точките на гардовете определено липсваха на "студентите", но Аврамов и Вергинис отбелязаха две бързи тройки, за да не става пасивът разгромен. Отново Божидар Аврамов бе най-съобразителен и в защита, и в нападение, за да направи само 10 точки изоставането на своите, в 15-та минута.

Италианската съдийска тройка запазваше самообладание, макар че не бе възможно най-прецизната в решенията си и от двете страни.

Лио Чалмърс можеше да направи предината на Левски 20 доста преди края на полувремето, но пропусна един фаул и ги остави 19. След това Лукойл отново наниза няколко светкавични точки, преди отговор от Митко Ангелов - тройка за 29:49.

Аврамов хитро си спечели правото да изпълни три наказателни удара в последната стотна от полувремето, но отбеляза само един, и така Левски се оттегли на почивка с аванс от 19 при 49:30.

Ситуацията след почивката много наподобяваше тази в началото на мача и Левски сякаш не си вярваше сам, че е толкова далеч напред. Поредица от прибързани действия в нападение, и огромното желание на Аврамов носеха Лукойл буквално на магия. Солидна доза тройки за все още настоящия шампион върна интригата до само 11 точки в средата на третата част.

Брандън Хийт остана за малко на пейката, за да почине с три фаула на сметката си, но играта на Левски отново потръгна, с включването едновременно на Върбанов и Уилкинсън. Аврамов, Лалич и Вергинис продължаваха да се опитват да дърпат Лукойл напред, но имаха нужда от още подкрепа.

Разликата се съхрани до 15 в полза на Левски след три части - 52:67 - и решителна последна четвърт за игра.

Нищо обаче не беше решено, напротив, всичко най-интересно тепърва предстоеше. В началото на заключителните 10 минути, Хийт направи глупав четвърти фаул, при това даден неспортсменски, и предостави на Чавдар Костов на тепсия да вкара две точки от наказателната линия. След това пак контузеният Костов наниза тройка, за да направи изоставането на Лукойл само девет точки. Тенчо Банев допълни ужаса за Левски с още един кош, и разликата се стопи до седем, с твърде много оставащо време.

Уилкинсън вкара важна тройка за "сините", след това двата отбора направиха пропуски, преди Чалмърс да реализира за малко въздух в лагера на Левски.

Решителните четири наказателни удара на Павел Иванов бяха това, което като че ли пречупи искрата дори в тези от Лукойл, който искаха титлата.

При 16 точки за Левски в началото на последната минута, "синият" лагер вече празнуваше!