Бъдещето на баскетболния ЦСКА ще се решава следобед в Париж на специален Борд на директорите на Коен Груп. Генералният мениджър на червените Емил Коен разпространи специално обръщение чрез клубния сайт на отбора, в което се разкрива истината за неговото семейство. „Шефовете на компанията са категорични, че не искат да продължат дейността ни в България, заради компроматната кампания, която се води срещу нас”, сподели Коен за ГОНГ.

Официално обръщение на Емил Коен – генерален мениджър на ЦСКА и Коен Груп:

„Скъпи привърженици на ЦСКА, скъпи журналисти, скъпа общественост! Налага се да направя това обръщение поради изключително тежката компроматна кампания, подета лично към мен, към БК ЦСКА и Коен Груп Ню Йорк ЕООД от страна на „Iconomika TV” – притежавана от Terra Group, чиито собственик е Динко Пенев. Причината за кампанията е отправена искова молба към г-н Пенев за 9 милиона евро за пълно неизпълнение на търговски договор.

В началото ще започна с най-тежката за мен тема – нападките от личен характер отправени към мен, като ще Ви разкрия строго пазената в моето семейство реликва. На 28 април 1974 г. се раждат двама еднояйчни близнаци с помощта на двама професори – Тотю Пиперков и Емил Коен. Единият близнак е кръстен с името Емилио Николов Бояджиев, а другият е кръстен на името на дядо си – Емил Николов Бояджиев (физическият баща на двамата е Николай Бояджиев). 24 часа след раждането вторият близнак – Емил Бояджиев – изпада в клинична смърт и бива поставен в ковьоз. Благодарение на добрите контакти на проф. Емил Коен с тогавашната власт, той успява да уреди единствената възможност за спасението на своя внук, за да бъде преместен по спешност в Франция, където ковьозът бива преместен във френска клиника Жан-Пиер Мартин. За радост вторият внук на професор Коен е спасен, но за съжаление поради стеклите се лични обстоятелства двамата близнаци остават разделени. По-този начин единият близнак започва своя живот в Пловдив със своето семейство, а другият е оставен за осиновяване в Париж и е осиновен от Дейвид Леви и неговото семейство. Вторият близнак среща отново майка си през 1994 г. и до ден днешен продължава да търси другата част от своето семейство. По този начин по майчина линия аз съм Емил Елизер Коен – внук на професор Емил Елизер Коен, а по бащина линия – Емил Николов Бояджиев – две имена, които са част от мен и с които съм горд.

Що се отнася до Коен Груп ЛЛС, тя е американска компания – собственост на фамилия Коен, и аз работя в нея като мениджър и наблюдател за Източна Европа. Основният бизнес на Коен Груп ЛЛС е придобиване на дялове в компании в сектора недвижима собственост, финансиране и застраховане, както и управление на рискови проекти. Към този момент Коен Груп и нейните съакционери притежават дялове в над 7000 компании на 5 континента, като сумарният оборот на тези компании надхвърля 130 милиарда долара годишно. Много важно уточнение, което винаги сме правили, е че Коен Груп ЛЛС (САЩ) няма нищо общо с консултантската фирма The Cohen Gooup LLC с регистрация във Вашингтон, принадлежаща на г-н Уилям Коен – бившият военен министър на САЩ.

Що се отнася до офисите на групата, те са тук, както можете да видите в интернет сайта. От икономическа гледна точка и от гледна точка на финансовия и управленски ресурс от години насам групата работи с най-големия оператор за отдаване на офиси – Регус.

Коен Груп Ню Йорк ЕООД е 100% собственост на Коен Груп ЛЛС и беше регистрирана в България преди 2 г. с основна цел инвестиции и развитие на недвижимата собственост и придобиване на дялове на компании в сектора застраховане, финанси и недвижима собственост. За по-малко от година и половина компанията стартира с подготовката на 3 големи проекта (World Office Center Sofia Airport е един от тях), както и ревизира 35 консултантски сделки.

Коен Груп ЕООД Ню Йорк се управлява от изпълнителен директор Владимир Федяев, с пълното съдействие и консултиране от Емил Коен.

Коен Груп ЕООД Ню Йорк е собственик на ПБК ЦСКА АД, като това е един мащабен социален проект на групата, с който цялата група се гордее. Финансирането на всички операции на българското дружество и на ПБК ЦСКА се прави с чисти пари по банков път, като обслужващите банки на групата са най-големите европейски и американски банки. Свидетелство за чистотата на средствата, с които работи Коен Груп е фактът, че нито групата, нита баскетболният отбор са получавали каквато и да е забележка или акт от страна на финансово бюро за разследване на България или която и да е икономическа служба на държавата.

Общата стойност на подготвените от групата инвестиционни проекти е 1 358 000 лв., като само в подготовка на тези проекти са вложени 11 млн. лева. В ПБК ЦСКА АД са вложени близо 5 млн. лв. Истината е, че още през месец март потвърденият бюджет от собствениците на Коен Груп свърши и в момента клубът се финансира лично от Емил Коен до встъпването в новия бюджет през месец юни (5 млн. евро). Бюджетът свърши по-рано от предвиденото поради грешки в селекцията и най-вече поради изключително тежката логистика в Адриатическата лига.

Социалните проекти, в които участва Групата и Клубът са нашата гордост (Българската Коледа, Акция на МВР за подпомагане на децата на загинали полицаи, подкрепа за Софийската Синагога). Това представлява нашата група и нашият бизнес в България. Всичка това поражда моето голямо разочарование, че българска групировка с неизяснени капитали и структури има възможност да има собствена телевизия и да влияе на общественото мнение. За съжаление твърде късно разбрахме какво представлява Terra Group – България и Terra Group – Казахстан, както и техния собственик Динко Пенев. Ние призоваваме Финансовото Бюро за разследване, Икономическата полиция, Министерството на финансиите да започнат пълно разследване на тази група, а докато тече това разследване да се докаже произхода на средствата на тази група, да бъде спрян лицензът на телевизията на групата – Икономика ТV. Ние призоваваме да се започне открито разследване за изнесените капитали от българската икономика в Казахстан от собственика на Terra Group и самата група; да се предизвика такова разследване на дейността на Terra Group – Казахстан, която е лична собственост на Динко Пенев; да бъдат разследвани взаимоотношенията между фирмата Биндер АД – гр. Сливен, представлявана от Динко Пенев и директора на агенция пътища Веселин Георгиев, както и начина по-който са взети поръчки от агенция пътища към тази компания на стойност 15 млн. лева; да бъдат разследвани всички фирми с участието на Динко Пенев за платени данъци, както и лично Динко Пенев за доходи и лични банкови сметки извън България.

Само едно открито разследване и открити резултати ще покажат на външните инвеститори и Европейския Съюз, че в България наистина се извършва финансова и съдебна реформа. Днес от 16:00 ч. в Париж ще се проведе Борд на Директорите на Cohen Group LLC, на който ще се обсъждат бъдещите проекти на Cohen Group в България, както и бъдещето на ПБК ЦСКА АД.”

С уважение

Емил Коен