Подготовката на баскетболистките ни за евроквалификациите през лятото започна с лагер в Правец. Националките ни са в група с Унгария, Финлания, Турция и Черна гора, като първият им мач е гостуване на Турция на 2 август. За шампионата на Стария континент през 2011 година се класират първите два отбора в групата.

„Искам мотивирани състезателки. Това е най-младият състав, който е събиран в последните 20 години. Това е бъдещето”, заяви испанският селекционер на националния ни женски тим по баскетбол Хосе Мария Бусета на срещата си с медиите преди началото на първия лагер.

„Когато дойдох в България, идеята на президента беше, че ако правим същото, както преди, ще постигнем същите резултати. Трябва да направим нещо ново. Всички силни национални отбори са изградени в годините. Трябват ни силно мотивирани състезателки, специални играчи. Искам хора, които са отдадени на идеята и точно затова събрахме този състав. Моята отговорност е да помогна на националния отбор. Искам да променя стила на игра, да играем по-добре в защита. Добрата новина е, че направихме отбор от специални дами, някои от които играят в чужбина. Трябва да се уважават повече тези, които представят България в чужбина, понякога за не много високо заплащане”, коментира още Бусета.

Той сподели, че иска състезателките да са напълно отдадени на целта. „Забелязах, че българките не пеят химна преди мач, а всичките ни съперници го правят. Не трябва да е така. Никой отбор без чувство не е успял. Не трябва да се плашим от никои противник”, каза испанецът.

„Това наистина е тим на бъдещето. Събрали сме момичета, които са жертвали почивката си, семейството си и са готови да дадат всичко от себе си за националния отбор. Никоя не се забави с повече от 24 часа да отговори положително на повиквателните. Всички казаха – да, на 7 юни сме на сбора”, заяви още Бусета.

Селекционерът разкри, че американката Доника Ходж, която скоро очаква натурализация, ще пристигне в България на 15 юни, за да се включи в подготовката за евроквалификациите. „Надявам се, че ще ни помогне. Готова е да работи сериозно. Тя е не само добър реализатор, но и играе отлично в защита”, обясни Бусета.