Три състезателки са отказали поканите на селекционера на женския ни национален тим по баскетбол Хосе Мария Бусета да играят за България в предстоящите евроквалификации. Испанският старши треньор на представителния ни женски тим разкри, че това са: Гергана Брънзова, Зорница Костова и Вера Перостийска.

Преди дни Бусета обяви повиканите състезателки за предстоящите евроквалификации, а съставът предизвика доста полемики.

Натурализираната сръбкиня Таня Чиров се възстановява от контузия и затова не е в състава. Чиров е имала голяма желания да играе за националния тим на България, но въпреки силния си сезон в Италия, през цялото време е играла с контузия.

Селекционерът е изпратил специално писмо – покана, преведена на български по електронната поща на всички избрани баскетболистки. Гергана Брънзова е споделила причините, поради които не може да вземе участие в подготовката за евроквалификациите. Зорница Костова въобще не е отговорила, а единствено до нея писмото е предадено на ръка в Русе от представител на федерацията. Едва в края на плейофите състезателката се е обадила в офиса на централата с желанието да се включи по-късно в подготовката, което няма да се случи. Третата баскетболистка – Вера Перостийска, която игра силно в плейофите на родното първенство, не е била сред получилите първото писмо, но селекционерът Бусета й е позвънил с покана след добрите й изяви в шампионата, но тя също е отказала. Перостийска още миналата година не се е явила на подготвителните лагери, които се водеха под ръководството на Хосе Мария Бусета. „Да, тя напредна много. Уважавам тези състезателки като хора и играчи, но ако не са мотивирани да играят за националния, няма да играят. Все пак Перостийска не е Пау Гасол”, пошегува се емоционалният Бусета.

„Ако състезателките не са достатъчно мотивирани, не искам да идват”, отсече Хосе Мария Бусета. „Казах на федерацията – не искам да глобявате никой, не искам играчи да идват в състава само, защото може да бъдат наказани. Искам баскетболистки, които са мотивирани”, каза още испанецът.

„В националния отбор може да има само „ние”, а не – „аз”, „аз”, „аз”, както е било преди. Не това, което правя аз, а онова, което се е случвало 16 години е експеримент”, коментира старши треньорът.

„Има състезателки, които са добри за клубовете си, но не и за националния. Информиран съм как се представят баскетболистките в първенството, гледах и записи на двубоите”, обясни още Хосе Мария Бусета.