Българска федерация по баскетбол (БФБаскетбол) покани над 15 висши учебни заведения от цялата страна да включат свои отбори в трансформираната "А" група, която е позиционирана в нейната структура непосредствено под Национална баскетболна лига.

Второто ниво в българския баскетбол от тази година ще се организира съвместно от БФБаскетбол и сдружение "Българско баскетболно общество" (ББО).

"Чрез подписания наскоро договор за партньорство с ББО ние редуцирахме значително разходите на участниците в състезанието и така създадохме необходимите предпоставки за развитието на българския баскетбол, в което можете да се включите и Вие", пише в писмото на БФБаскетбол, подписано от и.д. изпълнителния директор на организацията Виктор Кирков.

Таксата за участие във всеки двубой ще бъде в размер на 200 лева на отбор.

В писмото се допълва, че всяко от висшите училища би могло да използва най-академичния отборен спорт в света като инструмент за развитие на студентите си и за обединение на всички свои звена.

През изминалата седмица баскетболната федерация изпрати писмо и до всички свои членове, с което прикани тези от тях, които имат желание и възможност, да включат свои тимове в "А" група. Очаква се поне половината от клубовете в НБЛ да имат дублиращи състави във второто ниво на българския баскетбол. Към "А" група през сезон 2020/21 г. почти сигурно ще се присъединят досегашните шест участника в състезанието и отборите при подрастващите, чиито състезатели са вече на възраст над 19 години.

Голям интерес за участие в трансформираното състезание се наблюдава и при участниците в Българска баскетболна лига (ББЛ), която до момента беше администрирана от Българско баскетболно общество. От следващия сезон ББЛ ще обединява в себе си администрираната от федерацията "А" група, в която ще участват юридически лица, и съставената от неформални състави Б група на ББО.

"А" група ще обединява четири регионални първенства с условно определени центрове в градовете София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Мачовете в тях ще се провеждат на турнирен принцип всяка седмица. Целта е броят на отборите във всеки регион на А група да бъде минимум осем. След приключване на редовния сезон, който ще се проведе в две или три завъртания по системата "всеки срещу всеки" в предварително избраните за целта регионални зали, ще се изиграват полуфинални и финални серии за излъчване на шампион. Шампионът на А група ще получи правото да влезе в Национална баскетболна лига при покриване на всички изисквания за това.

Официални заявки за участие в "А" група на ББЛ за сезон 2020/21 се изпращат чрез попълване на формуляр за участие до 15 август и заплащане на минимум 10 такси за картотека от 20 лева до 25 август.