Във връзка с инцидент, описан в доклада на Стоян Шесташки, дежурен представител на БФБаскетбол на срещата за Държавно първенство А-1 Мъже първа осмица между Балкан - Черно море, състояла се снощи Дисциплинарната комисия реши:

- На основание член 39 от Дисциплинарния правилник и във връзка с член 8.1.17 (хвърляне на предмет на терена, който не е опасен за здравето на участниците - празна пластмасова бутилка) от Наредбата за Държавните първенства, наказва Баскетболен клуб Балкан с глоба в размер на 200 лв.

- На основание член 52 от Дисциплинарния правилник, поради факта, че е налице втора подобна проява от страна на публиката на отбора-домакин през сезона, наказва Баскетболен клуб Балкан със завишаване на глобата със 100 процента от размера й (200 лв.). Общият размер на глобата за клуба е 400 лева.

- Комисията отчита следните факти: предметът не е опасен за здравето на участниците в мача; охраната се е справила добре със задълженията си за доброто протичане на срещата; налице е незабавна реакция от страна на клуба, в лицето на г-н Георги

Христов, към зрителите, от чиято група е хвърлена бутилката. Потвърждава се предупреждението от предходното решение на Дисциплинарната комисия, че всяка следваща подобна проява ще доведе до прилагане на член 40 от Дисциплинарния правилник, независимо от това, дали евентуалният хвърлен предмет би се определял като опасен или не опасен за здравето на участниците в срещата. Това е второ поредно наказание за тима на Балкан.

Миналият петък във връзка с инциденти, описани в доклада на Ангел Иванов, дежурен представител на БФ Баскетбол на срещата за "Купа Леденика" Балкан - Черно море на основание член 39 от Дисциплинарния правилник и във връзка с член 8.1.18 (хвърляне на предмети на терена, които са опасни за здравето на участниците - пълни с вода пластмасови бутилки, монети, химикалка) от Наредбата за Държавните първенства, наказва Баскетболен клуб Балкан с глоба в размер на 1000 лв.

- На основание член 52 от Дисциплинарния правилник, поради факта, че е налице втора подобна проява от страна на публиката на отбора-домакин през сезона, наказва Баскетболен клуб Балкан със завишаване на глобата с 50 процента от размера й (500 лв.). Общият размер на глобата за клуба е 1500 лв.

- Препоръчва на ръководството на Баскетболен клуб Балкан провеждане на среща с феновете и разясняване на сериозността на действията им, като всяка следваща подобна проява ще доведе до прилагане на член 40 от Дисциплинарния правилник

- На основание член 46.2 от Дисциплинарния правилник, наказва дежурния представител на БФ Баскетбол за срещата Ангел Иванов с лишаване от длъжностни права за срок от един месец.

Санкция има и за отбора на ЦСКА. Във връзка с инцидент, описан в доклада на Ангел Иванов, Дежурен представител на БФ Баскетбол на срещата за "Купа Леденика" ЦСКА - Ямбол, състояла се на 16.03.2008 г. в гр. София и след запознаване с видеозапис на ситуацията, Дисциплинарната комисия реши:

- На основание член 39 от Дисциплинарния правилник и във връзка с член 8.1.18 (хвърляне на предмет на терена, който е опасен за здравето на участниците - пълна с вода пластмасова бутилка) от Наредбата за Държавните първенства, наказва Баскетболен клуб ЦСКА с глоба в размер на 1000 лв.

- На основание член 52 от Дисциплинарния правилник, поради факта, че е налице трета подобна проява от страна на публиката на отбора-домакин през сезона, наказва Баскетболен клуб ЦСКА със завишаване на глобата с 50 процента от размера й (500 лв.). Общият размер на глобата за клуба е 1500 лв.