Баскетболният ЦСКА очевидно се е запътил уверено по пътя на футболния тим на „червените”. Не, че клубът е заплашен от изваждане от евротурнирите, защото такова участие просто няма. Пред мъжкия тим обаче стои сериозна преграда за приемането му в новосформираната Национална баскетболна лига.

Ръководството на ЦСКА така и не иска да изпълни едно от твърдите условия за включването на мъжкия отбор в своеобразната първа дивизия у нас, а именно – да изчисти финансовите си задължения към треньорите в клуба.

Още преди помощник-треньорът от миналия сезон Тони Дечев да внесе документи във федерацията, че „червените” му дължат пет заплати, сигналите за некоректността на босовете на ЦСКА бяха достатъчно категорични. Вместо да изплатят заработеното на асистента на наставника Росен Барчовски, шефовете на баскетболния тим отвърнаха със заплахи за ответни съдебни действия, абсурдни критики към федерацията и някои още по-смущаващи факти. Като например да изтрият от паметта си, от клубния сайт и както изглежда от предоставените документи съществуването на Дечев като треньор в отбора.

Последният шокиращ ход на ръководството на БК ЦСКА, за който се заговори в баскетболните среди, е да представят в родната централа нов съмнителен трудов договор на настоящия главен скаут в националния ни тим Тони Дечев от 2 октомври 2007 година, който анулира предишния и в него треньорът вече фигурира като играч.

Оригиналният договор на младия специалист с „червените” обаче е от 26 август 2007 година. Дечев фигурира именно като помощник-треньор във всички официални документи на „червените” от миналия сезон, включително и в договорите за картотека на състезателите на тима във федерацията ни.

С въпросния гениален ход президентът на ЦСКА Георгиос Стерянопулос явно е измислил начин как да отърве кожата пред ръководните органи в българския баскетбол. Пак с него обаче гъркът продължава да дърпа един от двата най-обичани родни клуба все по-дълбоко в блатото на посредствеността и да дискредитира „червените” пред спортната общественост.

Най-жалкото е, че и досега старши треньорът на мъжкия отбор на клуба Росен Барчовски продължава да мълчи по тази тема. Барчовски, който всъщност е и председател на Треньорския съвет към родната централа, и в задълженията му влиза да защитава интересите на българските баскетболни специалисти, все още не е застанал твърдо зад своя асистент от миналия сезон.

Очаква се позицията на Управителния съвет на БФБаскетбол, който се събира на 1 август във Варна. Най-вероятно тогава ще стане ясно още колко дълго родните баскет-шефове ще продължават да правят компромиси с „червените”.