Изключително развълнуван от събитията на терена по време на двубоя Рилски спортист – Евроинс Черно море от четвъртфиналите в първенството бе старши треньорът на домакините от Самоков Росен Барчовски. За боя между играчите в последната четвъртина и последвалото отсъждане на реферите да изгонят по 8 баскетболисти и от двата състава, Барчовски коментира пред Гонг: „Стана една спорна топка пред нашата пейка. Наш играч я държеше, дойде техен, вкопчиха се. След което, дойде трети. Вече не си спомням кой и се хвърли отгоре. Мароевич твърди, че го е ударил с юмрук. След това стана кълбо. Дойде цялата тяхна пейка на нашата пейка и от там стана някакво меле. Разтървавах играчите. След което, взеха решение, което не съм виждал никога през живота си. Не знам какво беше това, а най-малко защо ние сме виновни след като си стояхме на наша пейка. Като дойдоха върху нашите играчи, ние не можем да стоим и те да ни бият. Предполагам, че е нормално да станем. След което, мачът стана извън всякакъв контрол.”

Тримата съдии на мача бяха Владимир Цеков, Златин Караниколов и Младен Марков, а комисар на срещата в Самоков бе Иван Бакърджиев.

Росен Барчовски бе разочарован от поведението на боса на варненци Асен Христов: „Жестоко съм възмутен от човек, който дава толкова години пари за баскетбола и изпитвах уважение – това е спонсорът на Балканската лига и на Варна Асен Христов, който дойде по време на мача след мелето, при никакъв проблем между мен и техния треньор, и дойде да ми каже, че ако зависело от него, нямало да бъда въобще в българския баскетбол. Без да знам защо. А като свърши мачът и се поздравихме с Любо Минчев съвсем нормално, пак дойде при мен, блъсна се с корем, падна на земята и почна да рита с крака. Това е… Не знам. Провокация на каква база е- не знам. Може би на нерви. Продължавам да изпитвам уважение към това, което прави, но това поведение за мен е… Нямам думи.”

И пак за драстичното решение на реферите, Росен Барчовски заяви: „Не съм виждал такова нещо. На мача с Белгия помните отстраниха по един играч, успокоиха нещата. Но да се отстрани цялата пейка и да останем без пейка – не знам. Важното е, че спечелихме мача. Ние мача го спечелихме. Ние се чувстваме победители и отиваме на полуфинал. Ако бяхме загубили, щяхме да гледаме записи и може би щяхме да протестираме. Защото в края на краищата в ситуацията, в която стана всичко- ние водим. Ние контролираме мача и е почти спечелен, а от там нататък излезе от контрол. Иначе поздравявам отбора на Черно море и треньорите за мъжеството, за усилията и че се бориха.”