По възможно най-драматичен начин приключиха четвъртфиналите от мъжкото баскетболно първенство. Рилски спортист се класира на полуфинал след победа със 102:101 след продължение над Евроинс Черно море и спечели серията с 2-1.

Нервите и на двата състава не издържаха, и над 10 минути на терена не се игра баскетбол, след като всички баскетболисти си спретнаха масов бой, седем минути преди края на мача. Точно седем души приключиха двубоя, четири за домакините, и трима за Черно море.

Преди драматичните събития, Рилски спортист започна отлично мача, като след първите 10 минути водеше убедително с 13 точки. Варненци обаче изобщо не се отказаха и с по-силна втора част успяха да стопят изоставането си само до пет точки - 36:31.

След почивката отново домакините бяха по-убедителни, пак направиха преднината си двуцифрена, но последваха три последователни тройки на Черно море - една на Александър Янев и две на Тихомир Желев, за да се стигне до равенство в средата на частта.

Оттук започна голямото надлъгване и играта на нерви. След като през първото полувреме Черно море имаше само един точен изстрел от тройката, през второто мерникът на момчетата на Любо Минчев се подобри. Рилецо все пак водеше с четири точки след 30 минути игра, и влезе добре в заключителния период, като пак имаше нелош аванс.

Именно тук се получи и сбутване между Димитър Маройевич и Владимир Мийович, и Александър Янев, което прерасна в ужасен бой, в който се включиха всички състезатели от двата състава. След като всичко свърши, бе взето решение да бъдат изгонени по 8 играчи и от двата отбора и тимовете трябваше да доиграват срещата с по четири човека.

Гостите реагираха по-успешно на скандала, и съумяха да изравнят, а тройка на Васил Кьосев дори ги изведе напред с 67:70, пет минути преди края. Последва размяна на водачеството, нов аванс за Рилски спортист, и нов обрат за Черно море.

Милчо Борисов вкара шест секунди преди сирената, и варненци водеха с 82:80, но Александър Груев бе фаулиран в последната атака за Рилецо, и капитанът не трепна, отбелязвайки и двата наказателни удара. Тихомир Желев опита късмета си с последния съдийски сигнал и бе много близо до това да донесе успеха на Черно море в редовното време, но топката се завъртя в ринга и излезе, а на таблото светеше равното 82:82.

В самото начало на продължението Черно море загуби още един играч, когато Тихомир Желев напусна за пет лични нарушения, и така Любо Минчев трябваше да завършва срещата с трима състезатели.

И до средата на продължението пак резултатът бе равен, след като двата скромни състава си размениха набързо по 10 точки. Иван Лилов, Александър Груев, Мартин Маринов и Владимир Мийович бяха останали за Рилски спортист, а варненският тим бе само с Александър Янев, Васил Кьосев и Милчо Борисов.

Домакините отбелязаха пет безответни точки, за да дръпне със солидните шест точки, 40 секунди преди края. Мийович и Кьосев размениха по един кош в следващите атаки, а отново Кьосев намали до четири, осем секунди преди сирената. Гардът бе и фаулиран, но пропусна своя изстрел от наказателната линия. Това се оказа и решаващо, тъй като Милчо Борисов реализира тройка в последната секунда, и така само една точка раздели Черно море от ново продължение.

Иван Лилов бе най-резултатен с 25 точки, с 19 и седем асистенции завърши Груев, а 17 точки вкара Мартин Маринов. С 23 точки за Черно море се отчете Васил Кьосев, с 21 точки и 16 борби приключи Сашо Янев, а с 21 точки (пет тройки) и пет откраднати топки се отличи Тихомир Желев.

На полуфинал Рилски спортист ще играе с Лукойл Академик, като първите два мача от серията са в Правец на 12 и 14 май, а след това серията се прехвърля в Самоков. Полуфиналите са до три победи от пет мача, а в другата двойка спорят Левски и Ямбол.