Новият национален треньор на България по баскетбол Росен Барчовски заяви, че поема цялата отговорност за представянето на състава.

„Аз ще бъде старши треньор. Аз ще нося цялата отговорност. Той ще бъде човек, който ще помага. Нямам чак такова самочувствие, че да кажа, че ще ми е помощник- треньор. Все още не сме уточнили дали ще стои на пейката, но бих се радвал. През цялото време върших две неща- първо като председател на Треньорската комисия и второ – около подготовката. Знаех доста по-отдавна, но изчакахме, за да се уточни всичко. Не ми се е отразило по никакъв начин. Първият път като станах национален треньор – бях нетърпелив, сега го приемам спокойно”, сподели Барчовски и добави:

„Сега се чувствам готов повече от всякога. Направил съм си изводите. Имах възможност да гледам дълги години долу от терена, но и като ръководител. Веско Филчев е включен в състава и ще започне подготовка. Първо ще започне с Георги Младенов при младежите и после при мъжете. Аз контактувам с него през цялата година. Поканен е вече Джабер. Лично аз много държа да бъде в състава. Имаме намерение да имаме и център. Дано да стане. Трябва да се види първо каква ще е мотивацията на тези американци. Няма да има нито един състезател поканен насила. Смятам, че трябва да видя играч, който ще дойде със сърце да играе и тренира. Кои каква звезда е, малко ме вълнува.”

По повод отказването на капитана Тодор Стойков от националния тим след еврошампионата в Полша Барчовски: „Личното ми убеждение и желание е, че Тодор Стойков трябва да е в националния отбор. Смятам, че поне още две години може да играе на ниво. След края на Националната лига ще проведа разговор с него, да го чуем, да видим неговото желание и ако има мотивация ще е в националния отбор, а ако не – няма да насилваме нещата.”

„Бяхме в час с натурализацията на Уили Дийн. Не влиза в плановете на националния тим. Имам някои забележки. Изпратена е повиквателна и за Ърл Роуланд, освен за Ибрахим Джабер. Инициативата за натурализиране на Уили Дийн е на клуба. Идеята е американците да бъдат на подготовка, а да имаме център и гард до края на квалификациите. Това не сме го правили, има и опасни страни”, коментира още Росен Барчовски.

На въпрос дали е разговарял с досегашния скаут на представителния ни тим Тони Дечев Барчовски каза: „Първият човек, с когото разговарях беше Тони Дечев. Той каза, че няма желание да работи лятото, а тази година каза, че иска да бъде на семинар в Барселона. Генерален мениджър няма да има. Ще има административен мениджър – Лили Борисова, която работи във федерацията. Търсим тийм мениджър.”