Росен Барчовски беше утвърден официално за старши треньор на мъжкия национален отбор по баскетбол, реши Управителният съвет на федерацията, след като дълго време новината се прокрадваше неофициално в баскетболните среди. Президентът на родната централа Михаил Михов обяви още, че сръбският специалист Светислав Пешич ще бъде главен треньор на цялото мъжко направление и ще работи с отборите от мъже до юноши (младша възраст).

Помощник-треньори на Барчовски в мъжкия тим ще бъдат Любомир Минчев и Оливер Костич, а целта пред отбора е да се класира на всички Европейски първенства до 2016-а година. По-лека задача, поне на пръв поглед, е поставена баскетболните ни националки. Дамите трябва да отидат поне на едно Европейско първенство в същия период от време.

България ще се кандидатира на Европейското първенство по баскетбол за мъже през 2015-а година, заяви още президентът на федерацията ни, като Михов е упълномощен от Управителния съвет да разговаря с държавните институции по този повод. Бюджетът на федерацията по договора с Министерството на физическото възпитание и спорта е намален с 10%, т.е. става около 1 милион лева.

Росен Барчовски се връща на поста за трети път, след периода 1995-1997 и 2004-2006. Той бе начело на националния ни състав на Европейското първенство в Сърбия и Черна гора. Костич пък е настоящ помощник-треньор на сръбския гранд Цървена звезда. Още един човек от щаба на звездашите бе включен в щаба на националите - за физическата подготовка на тима ще се грижи Бранислав Каралеич.

Барчовски ще събере избраниците си за подготвителен лагер още на 14 юни в Правец, като тимът ще бъде там до 30-и юни, а от 1-и юли продължава да тренира в София. Паралелно с мъжете ще тренират и някои момчета от младежкия национален отбор, който е воден от Георги Младенов и започва подготовка на 4-ти юни. Пълният списък на състезатели от разширения състава на националния отбор ще бъде обявен официално ден след края на финалната плейофна серия в НБЛ.

Американката Донека Ходж пък е състезателката, която ще бъде натурализирана. Баскетболистката играе в Турция и е един от водещите реализатори в местното първество.