Българските състезатели и треньори в баскетболния ЦСКА представиха пред медиите документ с 13-те основни причини за обявения бойко до отстраняването на спортния директор Бранислав Прелевич.

„Относно възникналите събития през последните няколко дни искаме да Ви уведомим, че сме бойкотирали отбора поради следните причини:

1. Не сме взели трудовите си възнаграждения за последните два месеца.

2. Чужденците в нашия отбор са получили възнагражденията си, а българите – не. Това ни дава основание, че има разделение в нашия отбор, за което вина нови спортният директор на клуба г-н Бранислав Прелевич.

3. Условията за провеждане на нормални тренировъчни занимания в залата са катастрофални, а именно:

- съблекалните и тоалетните не са функциониращи

- нямаме чистачка, а сме предупредили преди 4 месеца, че имаме нужда от такава

- ринговете в залата са счупени

- топките са изхабени

- има мухъл по тавана и стените, което е причина за астмата на един от състезателите от мъжкия отбор, а да не говорим за децата, които тренират в залата

- дупки по терена

4. Отношението към българските състезатели и треньори.

5. Г-н Бранислав Прелевич иззе функциите на старши треньора Ивайло Желев и провеждаше тренировъчните занимания на отбора. След като иска да е треньор, нека да бъде. Това повлия на работата и загубата с 43 точки стана факт.

6. Нямаме медикаменти и лекарства, както и възстановяване и това и това са причините за много бройните контузии в нашия отбор. Г-н Прелевич беше уведомен писмено за това още преди 4 месеца, но от тогава нямаме лекарства и медикаменти.

7. Няма синхрон между ръководители, състезатели и треньори, т.е. липса на комуникация. В това число искахме да проведем среща с Вас още преди 2 дни, а Вие не откликнахте. Кореспондираме само с писма по интернет. За един професионален клуб това е недопустимо.

8. Няма приоритети в работата ни, т.е. няма ясна цел.

9. Селекцията на отбора се прави от спортният директор г-н Бранислав Прелевич, който води безперспективни играчи, които са 3-то 4-то качество. Това е спънка за работата на треньора.

10. Спортният директор г-н Бранислав Прелевич определя колко време един играч да бъде на игрището и реди състава(това се случва от последните 3 срещи на отбора). Сега има възможността да бъде треньор и до покаже на какво е способен в треньорския занаят.

11. Лоша структура на управление и лош мениджмънт, което е пагубно за армейски клуб ЦСКА.

12. Обещахте да направите частичен ремонт на залата, за по-добри условия на труд до края на месец януари 2009 година, но това на се случи. В тази връзка г-н Бранислав Прелевич ни накара да сложим табелки с надписи ”РЕМОНТ” и ”ВЛИЗАНЕТО ЗАБРАНЕНО”, след проверка от ХЕИ. И с това децата, които тренират в школата, а техният брой е 80, бяха лишени от нормални физиологични нужди и вода.

13. Опитите на спортният директор г-н Бранислав Прелевич за манипулация на състезателите и деградация на отбора, както и не дава шанс за проявяване на професионализъм в треньорската работа.”