Волейболният национален селекционер на България Пламен Константинов коментира пред Дарик радио, че решението му да освободи Георги и Валентин Братоеви от състава на „трикольорите“ е спортно-техническо, а не дисциплинарно.

„Мога да потвърдя, че братята Братоеви няма да са част от Световното. Вчера взехме решението и ги информирахме. Макар че ги помолихме да поддържат определена програма, която ще им даде кондиционният треньор. Знаете всичко се случва. Може във всеки един момент да се наложи да се включат поради травма на някого. Иначе решението е спортно-техническо, свързано с това, което сме видели в този период и на последния турнир, където дадохме шанс на всички състезатели. Целта бе да видим кой е най-подготвен. Ние се съобразяваме и с противниците ни и с това, което ни е нужно за противодействие срещу тях. Иначе мога да кажа, че сме доволни от старанието на всички. Няма никакви дисциплинарни методи. Аз проведох разговори с Братоеви и им обясних всичко“, коментира Константинов.

„Мисля, че Андрей в момента е най-опитният ни и стабилен разпределител. Мисля, че това е най-правилният избор. Естествено, резултатите ще потвърдят или отхвърлят правотата на избора ми. В бъдеще никой няма гарантирано място. Ако остане същият треньорски щаб, може да се даде шанс на други състезатели за други първенства. Но за това първенство, мисля, че това е оптималния състав“, каза още Константинов.

„Мартин Божилов - за това, което може да ни помогне, не сме имали съмнения. Така че там, въпросът е тактически и стратегически. На каква позиция може да го използваме либеро и по-приемливият за мен вариант е като полеви играч, който може да влиза във всеки мач и да помага. Това са двата варианта, а ние искаме да видим и какво е състоянието на Владо Николов, може да му дадем малко повече шансове на него, отколкото на Дани Милушев. Дани Милушев вече ясно ни показа на турнира в Полша, че той е на място и е готов за Световното. Тук изборът ще бъде свързан с това какво е физическото състояние на Николов и спортно-технически, от гледна точка на това, че Дани Милушев и Цветан Соколов са играчи с доста сходни показатели и дали ще изберем нещо по-различно. Стилът на игра на Владо Николов е противоположен на техния. Той е малко грешащ диагонал и в доста ситуации може да се разчита на него, че няма да направи грешка. След контролите и преди заминаването ни ще решим всичко окончателно“, завърши специалистът.