Българският национален отбор по волейбол за жени ще мери сили с Бразилия, Сърбия, Турция, Камерун и Канада на Световното първенство по волейбол в Италия.

Шампионатът стартира утре, на 23 септември, и продължава до 12 октомври.

Българската група В е в Триест, а Бари, Милано, Модена, Рим и Верона са останалите градове, които ще приемат надпреварата.

Бразилия е настоящият вицешампион на планетата, а Сърбия е европейски шампион от 2011-та. Камерун пък е най-силният отбор от квалификациите в Зона Африка. Турция е чест съперник на българките, и в Европейската лига, и в контролни срещи.

Българските волейболистки постигнаха страхотен успех, с класирането си на Световното първенство, след квалификациите в Самоков в началото на 2014-та година. Те направиха и отлична подготовка с треньора Владимир Кузюткин, под чието ръководство рускините спечелиха Световното първенство през 2010 година.

Програмата:

23 септември, Палатриесте, Триест

21.00 Бразилия - България

24 септември, Палатриесте, Триест

21.00 Сърбия - България

25 септември, Палатриесте, Триест

21.00 Турция - България

27 септември, Палатриесте, Триест

11.30 България - Камерун

28 септември, Палатриесте, Триест

18.00 България - Канада

Часовете са в българско време.

ПРОГРАМАТА И ФОРМУЛАТА НА ПЪРВЕНСТВОТО НА ПЛАНЕТАТА

Първата фаза на Световното е с четири групи по шест отбора. Първите четири отбора от всяка от четирите групи продължават във втори кръг, като първият и вторият от групи А и В ще се съберат с третия и с четвъртия от групите С и D. И по аналогичен начин третите и четвъртите от А и В ще играят с първите и вторите от C и D. Спечелените точки от първата фаза се запазват, като се зачитат резултатите само срещу отборите, които продължават напред.

Първите три отбора от новосформираните групи ще продължат в третия, последен кръг. Победителите ще бъдат поставени и няма да могат да се срещнат един срещу друг в третия кръг, освен на полуфинал. Останалите отбори ще бъдат разпределени с жребий, за да се сформират две групи по три отбора за финалната шестица.

Първият от едната група среща втория от другата и обратно на полуфиналите, а завършилите на трето място ще спорят за петата позиция в крайното класиране. Финалът е на 12 октомври в Милано.