Мечтата на България за златен медал от първите Европейски игри в Баку не се осъществи. Възпитаниците на Николай Желязков останаха със сребърния медал, след като отстъпиха в решителния мач на Германия с 1:3 гейма /16:25, 18:25, 31:19, 21:25/.

Нашите волейболисти се представиха колебливо в първите два гейма, но в третия демонстрираха дух и характер, за да докарат мача до четвърти гейм. Там Бундестимът обаче не допусна разконцентрация и така се поздрави с успеха и златния медал.

Мачът започна сравнително добре за нашата селекция. Волейболистите на Ники Желязков стартираха умело, но германците взеха лек аванс преди първата техническа пауза. Бундестимът бе малко по-съсредоточен в някои моменти и така на паузата имаше 3 точки преднина – 8:5. Веднага след подновяването на играта нова точка в полза на Германия накара Ники Желязков да поиска прекъсване, но и то не даде ефект. След него дойде едно разиграване и въпреки опитите на Георги Братоев да извади една топка, точката бе в полза на Германия.

Отлична блокада на Ники Николов доведе резултата до 7:10. Малко след това Жани Желязков опита да забие по диагонал, но изкара топката в аут.

Вальо Братоев направи грешка при сервис и това доведе до 13-а точка за съперника ни.

При 16:9 дойде и следващата техническа пауза. След нея германците установиха трайна доминация и така постепенно Бундестимът затвори частта с 25:16.

Немците, окрилени от добрата си игра в първия гейм, който спечелиха само за 24 минути, стартираха силно и във втория. При 7:4 в полза на Бундестима обаче дойде една добра намеса на Валентин Братоев, който след това изпълни и добър сервис. „Трикольорите“ намалиха, но грешка на блок позволи на Германия да се оттегли при 8:6 на техническата пауза. При 10:7 в полза немците Слави Гоцев направи отлична блокада и така България намали изоставането си само на 2 точки. Малко след това закъсняла блокада от страна нашия тим донесе нова точка на Германия, която дръпна с три пункта пред нас. Стигна се до 14:10 в полза на Бундестима, а грешка при сервис донесе точка за „лъвовете“. Съперникът ни леко и методично продължи да трупа точки, за да се стигне и следващата техническа пауза – 16:11. При 18:12 дойде едно страхотно разиграване, а „трикольорите“ измъкнаха максимума от него и така намалиха на 13:18. В ответната атака обаче германците възстановиха аванса си – 19:13.

При 23:17 в полза на Бундестима Фром изпълни сервис, последва дълго разиграване, но блокаут донесе поредна точка на Германия и така постепенно немците затвориха и този гейм – 25:18.

Българите спечелиха сребърните медали в Баку

източник: Gulliver/GettyImages

Волейболистите ни започнаха трудно третия гейм. Аналогично на предходните два немците дръпнаха и при 8:5 дойде първото техническо прекъсване. Постепенно нашите изравниха играта, като се стигна до резултат 8:9, за да дойде и следващото разиграване, в което волейболистите ни изравниха – 9:9. Велизар Чернкожев изпълни сервис, който обаче бе посрещнат умело от немците, които излязоха с точка напред. Българите вдигнаха оборотите, като отборът ни се движеше на точка или две зад Германия. Ники Николов изпълни сервис, последва разиграване и резултатът бе изравнен – 18:18. Селекционерът на Германия поиска прекъсване, за да успокои напрежението в редиците на своя състав. Нашите момчета продължиха да демонстрират характер, а благодарение на Чернокожев, който скочи на блок, резултатът бе изравнен. Прилив на сили се усети в нашите редици, като съставът ни излезе напред 22:21. Бундестимът обаче отново изравни. Играта продължи да върви точка за точка, а Добромир Димитров допусна грешка на сервис, което прибави още пункт към актива на Германия. Сервис на Германия и добро посрещане от волейболистите ни доведе до ново изравняване. Вальо Братоев направи точка за 25:24. Играта стана още по-напрегната, а немците отново изравниха, след като нашите не успяха да извадят една точка. Дойде ново равенство – 26:26. Отлично представяне на Слави Гоцев изведе България напред – 30:29, а импулсът даде ефект и след чудесен сервис на Тодор Алексиев, последвало разиграване и блок на Слави Гоцев, България затвори гейма – 31:29.

България дръпна с 2 точки в началото на четвъртия гейм, но немците върнаха точка. Играта продължи да е особено оспорвана, а Вальо Братоев надхитри Лукас Кампа, като така съставът ни се оттегли на техническа пауза при 8:7.

Грешка на сервис донесе 14-а точка за Германия, когато България имаше 11. Велизар Чернокожев обаче направи чудесен удар и така намали на 12:14. Германия обаче наложи своята доминация до края на четвъртия гейм и така затвори частта при 25:21 и така сложиха точка на финала.

Крайно класиране във волейболния турнир при мъжете на Европейските игри в Баку:

1. Германия
2. БЪЛГАРИЯ
3. Русия
4. Полша
5. Франция
Сърбия
Словакия
Турция
9. Белгия
Финландия
11.Азербайджан
Италия