В последните дни в България се наслушахме за „съдийски грешки”, спорни ситуации”, „махане на съдийски глави” и „наказания до живот”! Добре, че ги има мачовете от Европа за да разберем най-сетне, че това което става на терена не е въпрос на живот и смърт.

Два от снощните мачове в Шампионската лига ни показаха какво е „спорна” и какво е „безспорна” ситуация. В Торино на мегадербито Ювентус – Реал английският топрефер Хауърд Уеб отсъди „спорна” дузпа за домакините, превърната в гол от Видал. Дузпа, която по някакъв начин напомня за нарушението на Тошко Янчев срещу Симеон Райков във Варна в неделя. Съприкосновение с опорния крак на атакуващия играч от страна на защитника – нарушение. В наказателното поле – дузпа. Точно и ясно. Явно и Станислав Тодоров и Хауърд Уеб са чели един учебник. Аз лично не видях „потърпевшия” треньор – Карло Анчелоти да влиза на терена и да рита топката докато тя е в игра! Може пък италианският режисьор да е решил да ни го спести...

„Безспорната” ситуация бе в Сан Себастиан на мача Реал Сосиедад – Манчестър Юнайтед. Ашли Йънг направи едно от марковите си „гмуркания” в наказателното поле на домакините и италианският топрефер Никола Рицоли отсъди дузпа, която Ван Перси изпусна. Определено ситуация, която можеше да повлияе на крайния изход от мача. Пак ще се върнем към милата ни действителност – ако някой съдия бе отсъдил подобна дузпа в България още щяха да го преследват по терена, а декларациите към Съдийската комисия за наказание до живот на съоветния съдия или най-малкото „да не ни свири никога повече” щяха да бълват една след друга. Парадоксално или не, аз лично не видях някакъв упрек от страна на треньора на Сосиедад към рефера Рицоли.

И още един паралел – интересно ми е как ще постъпи Съдийската комисия на УЕФА? Дали още днес, скоростно ще се събере в някой хубав европейски град и показно ще накаже за „неопределено време” Хауърд Уеб и Никола Рицоли, свеждайки до обществеността грешките, които са направили. Едва ли ще видим съобщение в сайта на УЕФА от рода:

„Наказват се реферите Хауърд Уеб и Никола Рицоли, след като членовете на СК към УЕФА констатираха, че те не са защитили напълно реномето си на топрефери в Европа в момента. Въпреки правилните оценки на някои ситуации в мачовете им, част от техните отсъждания бяха определени като неточни и развалящи впечатлението от представянето им като например:

- Недостатъчно прецизна оценка на Уеб на вида на нарушението на Варан (Реал Мадрид) при отсъждането на наказателен удар за Ювентус, след който бе отбелязан първия гол в мача;

- Отсъден наказателен удар от страна на Рицоли в полза на Манчестър Юн при явна симулация в наказателното поле на Реал Сосиедад.”

Позволете ни да изкажем съмнения в това!