Барселона оправда очакванията, че е фаворит в сблъсъка срещу Бенфика, и спечели с 2:0 на „Ещадио да Луж“. Резултатът обаче бе единствената добра новина за каталунския гранд, който отново ще трябва да се лиши от услугите на капитана си Карлес Пуйол. Опитният защитник контузи жестоко ръката си, като неговите съотборници с посърнали физиономии гледаха болката, изписана по лицето му. За капак Серхио Бускетс си изкара глупав червен картон в края на двубоя и по този начин ще пропусне най-малко предстоящите два мача със Селтик.

Тито Виланова заложи на почти същия състав, който победи Севиля през уикенда, с една-единствена промяна – Карлес Пуйол се върна в центъра на отбраната, където до този момент се изявяваше Александър Сонг. Сеск Фабрегас, Шави и Серхио Бускетс дърпаха конците в средата на терена, докато Лионел Меси, Алексис Санчес и Педро отново си партнираха в предни позиции.

Още от първите секунди Барса опита да наложи пълен контрол върху топката, но домакините показаха, че не им чуждо да играят на контраатака. В 3-ата минута Бруно Сезар получи топката на 30-ина метра от врата и след като нямаше кой да го блокира, халфът стреля силно. Валдес се намеси неубедително, но за щастие изби топката далеч от вратата си.

Каталунците приеха хвърлената ръкавица и в 6-ата минута Меси проби остро отляво, центрира ниско по земя, а Алексис Санчес изпревари пазача си във вратарското поле и на празна врата откри резултата. Бенфика можеше да върне гола броени секунди по-късно, когато Нико Гайтан тръгна към дъгата на наказателното поле и с тънък пас изведе Макси Перейра отдясно, но центрирането на последния бе спряно от Алба.

ВИДЕО: Барса спечели иберийския дуел с Бенфика, но загуби Пуйол

източник: Снимки: Reuters

Гайтан определено беше играчът, който връзваше играта на португалците, и в 11-ата минута намери чудесно Лима в наказателното поле, но сравнително острият ъгъл и добрата реакция на Валдес не позволиха на нападателя да се разпише.

В 21-ата минута вратарят на домакините Артур предотврати чист гол във вратата си, след като Санчес пусна ниска топка към точката на дузпата, а Меси я засече в долния десен ъгъл на вратата. Със светкавичен рефлекс обаче португалецът изби удара в корнер.

В 25-ата защитата на Бенфика заспа при едно дълго подаване, което даде време на Алексис Санчес да овладее кълбото, но останал сам срещу вратаря, ударът му от воле премина много над напречната греда.

В 36-ата Гайтан центрира от фаул по десния фланг, Гарай отклони топката на близката греда, но след това всички играчи зад гърба му се разминаха с нея и тя излезе в аут.

След почивката играчите на Виланова можеха много бързо да стигнат до втори гол, а ролята на грешник отново бе отредена на Алексис. Шави отвори пространство за атака отляво след чудесен пас зад гърба. Фабрегас мингновено пусна към нахлуващия в пеналта чилиец, който по-скоро опита да подава, вместо да стреля от 15 метра по диагонала. В крайна сметка топката премина на метър от левия стълб.

В 54-ата Жорди Алба можеше да си вкара автогол, след като Валдес се размина с едно високо центриране, а крайният бранител бе набрал скорост и само проследи как отскочилата топка излиза в ъглов удар.

Минута по-късно обаче Меси показа класата си. Той пое топката от десния фланг и, слаломирайки между петима-шестима бранители, се вряза към дъгата пред наказателното поле, където подаде вляво към Фабрегас. Халфът уверено овладя и със силен удар в близкия ъгъл матира Артур за втори път в мача.

В 60-ата минута централният бранител Жардел можеше да намали, след като при центриране от пряк свободен удар бе оставен сам, но от 7-8 метра с глава не затрудни особено Валдес.

В 76-ата минута целият стадион притихна, след ката стана свидетел на ужасяваща гледка. Капитанът на Барса Карлес Пуйол скочи високо при центриране от ъглов удар. В летежа си закачи играч на Бенфика, превъртя се във въздуха и падна върху лявата си ръка, която бе минала зад гърба му. Сърцатият защитник остана да лежи на терена, изпитвайки невероятна болка, а реферът реагира мигновено и носилката влезе на терена. Пуйол бързо бе изкаран от стадиона, а на негово място се появи Алекс Сонг.

ВИДЕО: Барса спечели иберийския дуел с Бенфика, но загуби Пуйол

източник: Снимки: Reuters

В 88-ата пък Барса остана с човек по-малко, след като Серхио Бускетс получи директен червен картон. Халфът на Барселона опита да си „отмъсти“ на Макси Перейра, който секунди по-рано везе остро в краката на Алба. Дефанзивният полузащитник удари с лакът в лицето Перейра и пое към съблекалните преди изтичането на редовното време.

ВИДЕО: Барса спечели иберийския дуел с Бенфика, но загуби Пуйол

източник: Снимки: Reuters

По този начин „блаугранас“ оглавиха групата с 6 точки от два мача, следвани от Селтик с 4, Бенфика с 1 и Спартак Москва с нулев актив.


szólj hozzá: Benfica vs Barcelona 0:2 GOALS HIGHLIGHTS