България губи с 0:3 гейма (23:25, 20:25, 18:25) от Полша на полуфиналите на Световната лига по волейбол в София.

Така в неделя от 17:30 часа България излиза в битка за медалите срещу Куба в двубой за третото място, а на финала, който е от 20:45 часа, ще се срещнат САЩ, който победи с чистото 3:0 Куба в другия полуфинал, и Полша.

Тимът на Андреа Анастази имаше предимство в първите две части в мача срещу България и заслужено спечели с 25:23 и 25:20, повеждайки с 2:0.

Третият гейм започна най-добре за нашите и тръгна равностойно, но тогава се случи пълно безумие, като съдията на мрежата от Холандия Франц Лодерус най-безсрамно и нагло започна да реже България и отсъди четири или пет редовни наши точки в полза на Полша. Това вбеси публиката в залата, която дори след края на двубоя продължи да скандира „Мафия, мафия...“, като частта бе загубена с 18:25, а с това и двубоя с 0:3 гейма.

В крайна сметка Лодерус трябваше да седи на полето повече от 15 минути след края на срещата, тъй като бе привикан на съдийската маса, където му показваха повторения на грешките му, след което холандският рефер бе изведен от залата с полицейски кордон.

Най-резултатен в двубоя България - Полша бе Бартош Курек с 12 точки. За лъвовете с по 9 точки завършиха капитанът Владимир Николов и Тодор Алексиев, а 8 точки добави Валентин Братоев.

България все още няма спечелен медал от Световната волейболна лига, като на три пъти трикольорите са заемали четвъртата позиция в крайното класиране, така че неделният двубой с Куба се явява исторически за лъвовете.

България - Полша 0:3 (23:25, 20:25, 18:25)

България: Георги Братоев 1 точка, Тодор Алексиев 9, Тодор Скримов 3, Виктор Йосифов 4, Николай Николов, Владимир Николов 9, Теодор Салпаров-либеро (Теодор Тодоров 3, Валентин Братоев 8, Николай Пенчев, Цветан Соколов 4)

Полша: Павел Загумни 3 точки, Збигнев Бартман 5, Бартош Курек 12, Михал Винярски 7, Пьотър Новаковски 9, Марчен Мозджонек 7, Кшищоф Игначак-либеро (Михал Руцияк, Яко Ярош 5, Михал Кубияк)

Зала: Арена Армеец София, 10 000 зрители

Времетраене на мача: 80 минути