Бившата звезда и капитан на ЦСКА Велизар Димитров даде дълго интервю пред Гонг, в което коментира доста интересни теми. Асът на Металург помогна на своя тим да победи с 2:1 Краснодар в приятелска среща. Димитров бе откровен, както винаги, и засегна доста любопитни неща по време на разговора ни:

- Вили, приятно ми е да те видя, как си, как върви подготовката на Металург?

- Аз също се радвам, че се виждаме. Май от миналата зима не сме се засичали. При нас всичко е нормално, нещата вървят по график. Направихме вече втори лагер от по 12 дни тук. Почнахме и с контролите. Време е да изграждаме стила на игра.

- Следиш ли какво става с българския футбол? От една страна е твоят отбор – ЦСКА, а пък си добър приятел с треньора на Левски – Николай Костов...

- Да, когато мога се чувам и виждам с него. Костов е един отличен специалист, а виждам, че и хората в България почват да виждат това нещо. Знам какво става и в ЦСКА, но тези неща не са много приятни. Все пак имайки предвид, че там работи човек, като Димитър Пенев, все пак съм оптимист, че няма да са зле.

- Любо Пенев пое националния отбор, как виждаш нещата в тази насока?

- Мисля, че ще бъде полезен за националния отбор. Той е млад и много амбициозен, показа какво може. Със сигурност поне няма да е вреден за националния отбор. Той е доказан като човек, като треньор. Само положителни неща мога да кажа за него.

- Не искаш да коментираш много ЦСКА, но не е ли жалко, че двата големи отбора имат такива проблеми?

- Това са нормални неща, отминаха хегемониите от едно време. Така е в повечето балкански страни. Виждате проблемите на Стяуа, турските грандове също имаха такива, най-вече Галатасарай. Хубаво е това да се преболедува, да се направи ясен и точен анализ, за да се стъпи на една здрава основа. Има моменти, когато трябва да се почне от нулата.

- Стана дума за националния отбор. Виждаш ли се отново там?

- Нямам никакъв интерес

- Лидерът Лудогорец работи доста професионално, като говорим за почване от нулата...

- Така е, прави им чест на хората, че си дават парите за футбола. Желая им да вървят напред, но винаги има едно „но”. Нещата не винаги вървят по мед и масло. Когато нещата тръгнат на лошо, защото и това ще дойде, няма как, тогава трябва да се види с какви характери разполагат. Сега вървят по инерция, наслаждават се на играта, но един отбор се преценява в трудните моменти.

- Техният капитан и лидер е твоят приятел Гъргоров, говорите ли?

- Да, точно за тези неща коментирахме. Той е на моето мнение по въпроса.

- Грегъри Нелсън пристигна от ЦСКА в Металург, какви са ти впечатленията? Май ще се бори за титулярно място със Зе Соарес...

- За всеки, който разбира от футбол, е ясно, че той е футболист с добри качества. При него ще е трудно да свикне с начина на футбол. Тук се играе много интензивно, трябва да е подготвен много добре физически. Идва от съвсем различен отбор и стил на игра. Тук мачовете са много различни. Дано се адаптира бързо.

- Ники Костов питал ли те е за играчи, които да му препоръчаш, тъй като селекцията му не върви много добре?

- Ние сме приятели и сме коментирали разни футболисти, но просто така. Не ме е питал за някой конкретно, ние винаги си коментираме неща, които са свързани с футбола.

- Колко време ще му е нужно да направи Левски силен отбор?

- Много е относително, при нас му трябваха два месеца, но имаше много пари. Създаде отбор с 16 нови попълнения, като случи с всички в селекцията. Нещата са много различни. Без футболисти не става. Сигурно сте забравили, но ние 11 кръга бяхме начело в първенството. Няма да е лесно, защото и другите отбори ще го притискат.

- Кой е фаворитът ти в българското първенство?

- Преди катаклизмите беше ЦСКА, но сега това е много трудно. Може би Лудогорец, но също с шансове са Левски, а Литекс не са за отписване. Аз стискам палци на моите приятели от ЦСКА.