Първата ракета на България Цветана Пиронкова се класира за втора поредна година на четвъртфинал на “Уимбълдън”. Родната тенисистка се наложи за трети път в кариерата си над петкратната шампионка Винъс Уилямс, след 6-2, 6-3. През 2010-а Цвети пак би Винъс в Лондон, тогава на четвъртфинал.

Пиронкова, поставена под номер 32 в основната схема на третия за годината турнир от Големия шлем, се класира за четвъртфиналите след умна игра и търпеливо изчакването на грешки на съперничката.

Двете започнаха равностойно мача, но американката направи двойна грешка при 3-2 в полза на Пиронкова и българката направи пробив за 4-2. Двойна грешка на Уилямс, последвана от още две непредизвикани грешки, дадоха три поредни сетбола на Пиронкова, като българката се възползва, направи отново пробив и взе първия сет с 6-2.

Вторият сет започнаха отлично за българката и тя поведе с 3-1 след пробив. Уилямс, която се завърна в игра на турнира в Лондон след известно време извън корта, заради здравословни проблеми, върна пробива за 3-2, но след това пловдивчанката проби сервиса й за 4-2. Цвети спечели много трудно подаването си за 5-2, Винъс намали на 5-3, но Цвети не сгреши при свой сервис и затвори мача след успех във втория сет с 6-3. Така в четвъртия кръг днес, Пиронкова и Уилямс повториха четвъртфинала си от миналата година, когато българката смаза американката с 6-2, 6-3.

През 2006 година, Цвети отново надигра Винъс, в първи кръг на "Аустрелиън Оупън". Уилямс пък имаше едва една победа над Пиронкова - през 2005 година в Истанбул.

В следващия кръг, в битка за място на полуфиналите, Цвети Пиронкова ще срещне осмата в основната схема Петра Квитова от Чехия.

Двете са изиграли два мача една срещу друга, като чехкинята е записала два успеха – през 2008 година на турнирите в Цюрих и Париж. Българката и чешката състезателки обаче не са се срещали на трева, така че двубоят между двете от Топ 8 ще бъде доста интересен.

По-рано днес от турнира отпаднаха номер едно в основната схема Каролин Возняцки и миналогодишната шампионка Серина Уилямс.

В крайна сметка, четвъртфинални двойки в тазгодишното издание на "Уимбълдън" са Цветана Пиронкова - Петра Квитова, Доминика Цибулкова – Мария Шарапова, Забине Лисицки – Марион Бартоли и Тамира Пашчек – Виктория Азаренка.