Денят на истината за България на Фед къп дойде – или първи или последни! Тенисистките ни ще играят с домакина Израел от 16 часа решителни срещи за класирането в поток Б на І група зона Европа-Африка. След като биха Полша с 2:1 победи, загубиха от Люксембург с 1:2, Цветана Пиронкова, Елица Костова, Диа Евтимова и Маги Малеева, ако успеят да се наложат на израелките на централния корт в Ейлат, ще оглавят класирането. Но ако загубят, ще останат на последното четвърто място. Това означава, че в зависимост от изхода на срещите с Израел, утре ще спорим или за влизане в по-горна група, или за запазване на мястото ни в тази.

В момента България е 3-та в поток Б на Фед къп, като и четирите отбора имат по една точка след като взеха по една победа в двата дни. Само съотношението мачове, сетове и геймове извежда 11-тата в света Шахар Пеер и Израел на лидерската позиция пред Полша, България и Люксембург. Голямата любимка на местните Пеер заедно със съотборничките си снощи падна от битата от нас Полша с 1:2 победи.

Единствената взела победа на сингъл българска тенисистка Елица Костова (№209) се очаква да излезе в 16 часа срещу 205-тата Юлия Глушко в първата среща. След това ще бъде мачът №33 срещу №11 или Цветана Пиронкова срещу Шахар Пеер и по-късно предстои битката на двойки.

Много силен дух, вяра, самочувствие и концентрация ще бъде нужна на националките ни заради централния корт и директното предаване по телевизията. Публиката в Ейлат е доста темпераментна и бурна. Върху това работиха момичетата и този преди обед на тренировката си в комплекса. Любопитното бе, че преди подготвителната игра на корта израелци спряха Елица Костова да я поздравят и да й пожелаят успех днес, може би незнаейки, че съперник на България е тяхната родина.