България е световна сила във волейбола на национално ниво, но на клубно пак се излагаме. След като бе регистриран един от най-добрите сезони, се оказа, че никой не иска да играе извън пределите на родината! Включително Левски не иска Европа!

Левски Сиконко, ЛукОйл Нефтохимик, Пирин (Разлог), Марек Юнион Ивкони, Арда (Кърджали) и Калиакра (Каварна) до един отказаха да станат част от европейските клубни турнири. Причината извън финансовата криза е липсата на зала, отговаряща на минималните условия и критерии за международни срещи.

Така за сезон 2010/2011 заявки до Европейската волейболна конфедерация подадоха само 3 клуба, въпреки повечето квоти на България.

Мъжете на ЦСКА пуснаха заявка за участие в CEV Cup, а и молба за нова „уайлд карт” за Шампионската лига.

Новакът в елита Габрово отсрамва всички останали състави от Суперлигата. След влизането си от Висшата лига при 8-те най-добри, тимът от града на шегата заяви участие в турнира за Купата на претендентите Challenge Cup.

При жените квотата на Challenge Cup бе поискана от ЦСКА. Още пък една заявка до Европейската волейболна конфедерация пуснаха от Българската федерация – при евентуално вакантно и свободно място, финалистките от Марица молят да го заемат и да имат евромачове. Пловдивчанки обмислят при предоставяне на такава квота за турнирите на Стария континент да играят домакинските си мачове в зала „Орловец” в Габрово.