19-ят световен шампион и лидер в световната ранглиста Веселин Топалов ще се изправи срещу настоящия крал на планетата Вишванатан Ананд след 21 април в София. Мачът му с индиеца за световната титла у нас няма да започне на 5-ти, както бе желанието на българския щаб и президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов. Окончателните дати се очакват на 16 декември, когато босът на международната шахматна федерация пристига у нас за подписване на договора с премиера Бойко Борисов, който е и председател на Организационния комитет.

В момента Топалов е в Саламанка на тренировъчна сесия, а през декември ще пътува до Канарските острови за почивка.

Мениджърът на Топалов Силвио Данаилов ще изпрати родния гросмайстор на топло да зареди батериите, преди да продължи сериозната си подготовка за сблъсъка с индиеца. Вече се мисли и за М-Тел Мастърс 2010, като вместо традиционното му провеждане през май, ще се измести за юни. Василий Иванчук няма да бъде сред поканените участници.

„Този мач за титлата влиза в световната история. Веднъж на 100 години имаме такъв шанс да го организираме! В продължение на месец погледите от цял свят ще бъдат насочени към София, а това е голяма отговорност и чест за нас! Вероятно срещата ще започне между 21 и 25 април. Василий Иванчук няма да го каним на М-Тел Мастърса, едва ли ще бъде удачно да играе в София трета поредна година”, каза пред Гонг Данаилов.

Той поясни, че в щаба на Веско вече е Лениер Домингеш, който е най-силният играч на Латинска Америка и световен шампион на блиц от 2008 г. „Другите нови имена в щаба ще запазим за сега в тайна. Нека да имаме някои малки тайни и да не се разкриваме напълно пред противника Ананд”, поясни Силвио и обяви, че ще е супер странно, ако Веско не намери място в Топ 10 на Спортист на България за 2009 година, след като е №1 в световната ранглиста, победи Камски в София и показа добри резултати.

Ето какво още каза Силвио Данаилов пред Гонг:

„Снощи ФИДЕ официално публикува новината, че Кирсан Илюмжинов пристига в София на 16 декември за подписването на договора с премиера и председател на Организационния комитет Бойко Борисов за провеждането на финалния мач за световната титла по шахмат в София между световния шампион Вишванатан Ананд и 19-тият първенец и лидер в световната ранглиста Веселин Топалов. До тогава ФИДЕ трябва да финализира и детайли около контракта с индиеца. Това ща стане до две седмици и след това стартира подготовката, защото вече няма толкова много време. Четири месеца не са много време, особено ако започнем мача в края на месец април. Това е голямо събитие, ще са необходими доста хора като ресурс и усилия. Този мач влиза в световната история и за нас е изключително важно. Веднъж на 100 години имаме такъв шанс да го организираме! Никой не знае дали ще имаме втори Веско, дано да имаме някой ден. Тона наистина е уникален шанс и огромна реклама за страната ни. В продължение на месец погледите от цял свят ще бъдат насочени към София, а това е голяма отговорност и чест!

Желаните от нас дати 5-24 април 2010 година няма да бъдат одобрени от ФИДЕ. Това не беше само наше желание, но и на Кирсан Илюмжинов, който на 5-ти има рожден ден и искаше да го съчетае с посещение на гроба на баба Ванга. Но Ананд е против тези дати, защото иска повече време за подготовка, тъй като иска да участва на турнира в Монте Карло. Има вече договор за участие там в края на месец март. Имам основание в искането му и затова вероятно Мачът за световната титла ще започне между 21 и 25 април.

Надявам се да има М-Тел Мастърс 2010. Малко ме притеснява, че между двете състезания няма да има много време. Месец май е идеален за Мастърса, но ще трябва да го изместим през юни. За съжаление тази година обстоятелствата са форсмажорни и ще трябва да се съобразим с мача, който е приоритетен. М-Тел Мастърсът е традиционен, много авторитетен проведохме го в пет години и влезе в Големия шлем. Василий Иванчук няма да го каним. През 2008 година спечели с огромен аванс, но миналата година остана последен. Едва ли ще бъде удачно да играе в София трета поредна година. А и Иванчук е странен, сега даде изявление, че иска да се отказва от професионалния шах. Хубаво е да поканим нови лица. Още е рано за набелязваме.

В момента Веско е в Испания и има тренировъчна сесия с два от треньорите. Започва да влиза в ритъм и да се готви, защото време няма, а залогът е много голям. Сигурен съм, че мачът ще бъде много тежък. Ананд доказа, че има много голям опит. Още пред 1995 година игра мач с Каспаров. Миналата година победи Крамник доста убедително в Бон. Ананд е изключително опасен противник. Няма да има нищо общо между мача на Веско с Камски и Вишванатан, ще бъдат коренно различни. Всяка грешка в София ще бъде наказана жестоко!

Едно от новите имена в щаба на Веско е Лениер Домингеш. Това е един много талантлив млад кубинец, игра миналата година на М-Тел Мастърс. Той е най-силният играч на Латинска Америка и световен шампион на блиц от 2008 г. Другите нови имена в щаба ще запазим за сега в тайна. Нека да имаме някои малки тайни и да не се разкриваме напълно пред противника Ананд.

Планираната почивка на Топалов ще бъде пред декември, защото тогава там където живеем в Саламанка е доста студено. Ще ходи на Канарските острови, където ще бъде 25 градуса и е идеално за почивка, възстановяване и зареждане на батериите.

Когато един играч е №1 в световната ранглиста и е показал такива резултати през годината, няма как да не заслужи място в Топ 10 на България. Ако Веско не е там, ще звучи меко казано странно и аз няма да го разбера."