Договорът за провеждането на финалния мач за световната титла по шахмат в София ще бъде подписан на 16 декември. Тогава в България ще пристигне президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов по покана на министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

Както стана ясно в средата на октомври, по време на 80-ия си конгрес в гръцкия град Калитея, ФИДЕ реши да даде домакинството на мача между световния шампион Вишванатан Ананд и претендента Веселин Топалов на българската столица. Тогава Борисов изпрати писмо, с което гарантира провеждането на финала.

Кирсан Илюмжинов и Бойко Борисов ще подпишат договор за провеждане на финала. Българският премиер е председател на Организационния комитет на мача. Дуелът между Ананд и Топалов трябва да определи новия шахматен крал. Двамата ще изиграят 12 партии помежду си. При равенство победителят ще бъде определен след тайбрек, който предвижда 4 партии бърз шах.

След срещата между Илюмжинов и Борисов ФИДЕ ще оповести още подробности за мача. Предложените от България дати са 5-24 април 2010.