Германски футболни звезди от миналото и от наши дни ще се съберат в Хановер в неделя, за да отдадат почит към трагично загиналия вратар Роберт Енке. Стражът сложи край на кариерата си преди няколко дни, след като се хвърли пред влак във вторник вечерта. Причината за това бе отдадена на депресията, която от няколко години мъчела Енке и която се задълбочила след смъртта на 2-годишната му дъщеричка през 2007 година.

В неделната сутрин на стадиона на клубния тим на Енке ще се състои прощална церемония. Очаква се на нея да присъства целия национален отбор на Германия. Енке ще бъде погребан по-късно на частна церемония.

В клуба вече обмислят варианта да замразят номера на Енке в чест на футболиста. Приживе стражът носеше екипа с номер 1 под рамката на вратата.

За възпоменателната служба в Хановер пристигат и представители от бившите клубове на бранителя – Барселона и Бенфика, както и много звезди на германския футбол.

Поради очакваните 50 000 зрители, 45-хилядният стадион е подготвил видеоекрани отвън, за да могат всички желаещи да наблюдават церемонията.

„Роберт бе изключителен спортсмен и великолепен човек. Хора като него са като звездите. Те светят ярко, дори в най-тъмната нощ. Те не умират, а живеят в сърцата ни завинаги”, заявиха представители на германския национален тим за покойния футболист.