Българската тенис звезда Григор Димитров не успя да защити титлата си от Стокхолм. Роденият в Хасково играч отстъпи срещу лидера в основната схема Томаш Бердих с 7:5, 4:6, 4:6 във финала, който предложи много атракция за феновете в Швеция.  29-годишният чех за втори път в кариерата си вдигна трофея, който през миналата година попадна в ръцете на Димитров.

Победата на 7-ия в света Бердих му донесе 100 точки за световната ранглиста, а в същото време означаваше, че Григор не успя да защитити 250-те, които дължеше на миналогодишния си триумф. Това е и огромен удар по надеждите му за участие във финалния Мастърс в Лондон. Той все пак си тръгна с 49770 евро от наградния фонд, но е почти сигурно, че Гришо ще загуби мястото си в световния топ 10.

Двубоят започна без никаква увертюра и още от първото разиграване двамата се впуснаха в продължителни размени на удари. Българинът сервира първи и макар че поведе с 30:0, чехът успя да се добере до няколко равенства, преди Гришо все пак взе подаването си. Още в следващия гейм шведските фенове видяха и първата точка за пробив, която дойде главно заради по-стабилната игра на Димитров от основната линия. Сервисът на Бердих обаче заработи в точния момент и му помогна да се измъкне сух от ситуацията. Въпреки това 29-годишният тенесист беше човекът, който допускаше повече непредизвикани грешки в първите минути на мача.

Последваха няколко безоблачни гейма в полза на сервиращите, преди да дойде 7-ият. Той започна изкючително лошо за Григор, който позагуби фокуса в играта си. Няколко поредни неточности в представянето на българина, последвани от двойна грешка дадоха аванс 40:0 в полза на Бердих. С добър сервис Димитров отрази първата брейк точка, ала след това се пречупи при последвалото дълго разиграване и за първи път изостана в резултата - 3:4.

Хасковлията беше изключително близо да върне пробива веднага. Той повиши концентрацията в отиграванията и дръпна с 40:15. Бердих обаче пак се опря на своя мощен начален удар, който му донесе равенство. Той дойде след ас, присъден от системата "Хоук Ай", като топката закачаше линията с милиметри. Тя отново се намеси и в решителната точка, донесла гейма на чеха, като отново 7-ият в света имаше късмет да закачи страничната линия съвсем леко.

Това не обезкуражи родния талант и той набързо спечели подаването си. Вече сервирайки за сета, Бердих се поддаде на напрежението и на практика подари пробив на Григор. Чехът не успя да спечели нито една точка на свой сервис, с което резултатът беше изравнен, а след 1-2 минути след експертни изпълнения на начални удари Димитров поведе с 6:5.

Атрактивната развръзка настъпи в следващата част, когато вдъхновения Григор притисна опонента си до стената. Бердих за пореден път разчиташе на сервиса и мощните форхенди, ала Димитров сътвори невероятно спасяване, при което със слайс бекхенд намери линията по правата пред смаяния поглед на противника. В крайна сметка Бердих сам предаде сета, след като опита да завърши продължителна своя атака със смач, който обаче спря в мрежата.

Вторият сет обаче донесе неочакван пробив за Бердих още в самото си начало. Очевидно подвластен на емоциите, Димитров свали рязко успеваемостта си на свой сервис, което помогна на противника да поведе с 40:15. Оттам нататък за по-опитния чех беше лесно да завърши започнатото и да затвърди пробива за 2:0. Ситуацията за хасковлията пък граничеше с критичното в третия гейм, където той пак изостана с 15:40. Ас и добре построена атака предотвратиха най-лошото, а след като взе предимство, Гришо проведе изключително умело едно доста дълго разиграване.

Въпреки усилията, които положи през целия, сет Григор така и не можа реално да застраши Бердих. Чехът показа много зрялост на корта и с премерени изяви поддържаше минималната си преднина. Българинът му отговаряше, като печелеше подаванията си, но пробивът упорито му се изплъзваше. При 5:4 и сервис на Бердих Димитров стартира обещаващо, като се пребори за първите две точки - 30:0. Неговият опонент обаче не трепна и комбинира безпощадни форхенди с бързите си сервиси, за да наниже четири поредни точки, донесли му и сета.

Третата решителна част стартира с изключителна битка за първия гейм между двамата играчи. Всеки от тях подложи на тест волята и уменията си, като Бердих беше този, който налагаше темпото в срещата. Той дръпна с 30:0 при сервис на Димитров, но българинът намери начин да се върне в него. Скоро дойде и точката за пробив в полза на чеха, а след няколко равенства противникът на Гришо реализира пробива.

Оттук започна да се повтаря сценария от предишния сет - и Бердих, и Гришо играеха много стабилно, когато разполагаха с началния удар. Димитров показа известни колебания в петия гейм, но успя да го спечели.

Мачът вървеше сет за сет и това видимо задоволяваше Бердих, който обаче не се отказваше да тормози Димитров, когато сервисът беше за българина. Той обаче се радваше на повече симпатии сред публиката, която го подкрепяше във важните мигове. Той успя да изпълни задачата си и при 4:5 накара Бердих да сервира за мача. Геймът имаше шеметен старт - разиграване от 26 удара, което бе спечелено от Димитров с брилянтен бекхенд по правата. 29-годишният чех обаче бързо притъпи устрема на българина с изумителни куршуми от начален удар. Той не даде повече точки до края на Гришо и спечели титлата със зрелищен ас от втори сервис.

Следващото предизвикателство пред Димитров е турнирът от серията АТР 500 в Базел. Там той е поставен под номер 5 в основната схема и започва срещу 17-годишния Александър Зверев. При добро стечение на обстоятелства още на 1/4-финалите Григор може да се изправи срещу швейцарската легенда Роджър Федерер.