Най-добрият ни тенисист Григор Димитров постигна първа победа в кариерата си над Ришар Гаске, и отстрани поставения под №14 в основната схема в Шанхай французин.

Гришо се наложи за 92 минути над Гаске в първи кръг на силния турнир Shanghai Rolex Masters.

Въпреки че допусна ранен пробив на своя сервис, Димитров не се отказа, бързо се възстанови и обърна нещата в своя полза, за да стигне с отличен тенис до победата.

До този момент Григор се бе изправял пет пъти срещу Гаске, но без успех, преди днешния изключително убедителен от негова страна двубой.

ГЛАСУВАЙ В НАШАТА АНКЕТА - Тръгна ли отново Гришо по възходящия път?

Във втори кръг Димитров ще се изправи срещу квалификанта Вашек Поспишил, който изненадващо отстрани Иво Карлович. Новак Джокович или Фабио Фонини ще очакват Гришо при победа там.

Силната серия на Гришо в Азия продължава, и след като победи за първи път Рафа Надал преди седмица, сега взе дебютен успех и над Гаске. Димитров игра финал в Пекин, а следващият му турнир ще е в Стокхолм. 

Как премина срещата Димитров - Гаске:

Първи сет - 6:4

Добро начало за Григор, и равенство в края на първия гейм, но Гаске го измъкна в своя полза. Във втория гейм, при сервис на Димитров, французинът бързо поведе с 40-0, даде само една точка на българина, и проби рано за 2:0.

Последва размяна на сервис геймове, преди в петия Гришо да успее да върне пробива, след поредното дълго разиграване, и неуспешно излизане на мрежата на съперника.

Димитров затвърди пробива и изравни резултата до 3:3, след 25 минути игра.

Той направи страхотен седми гейм, и не даде нито точка на Гаске, за пълен обрат и втори свой пробив.

В десетия гейм Гришо изпусна два шанса да затвори сета, а даде и възможност за пробив на Гаске между тях. Втората възможност за пробив на французина отново бе спасена, като той прати в аут топката след мощен удар на Григор. От трети опит, Димитров отново не съумя да приключи нещата и драмата продължи.

Техничен бекхенд прати нещата към четвърти сет пойнт, който най-после донесе успех за Гришо - 6:4 след 46 минути игра.

Втори сет - 6:4

Нещата започнаха повече от добре за Гришо и във втория сет, с негов пробив.

Гаске поведе с 30-0 във втория гейм, но Димитров се върна и направи пълен обрат, и точно след час игра затвърди пробива си за 2:0 гейма.

Ришар Гаске стигна до пробив най-после, от седмата си точка за пробив, и направи 3:3.

Гришо обаче набързо върна пробива, поведе с 40-0, Гаске се доближи до 40-30, но третата възможност бе оползотворена, и отново българинът взе аванс.

Пробивът също с лекота бе затвърден, Димитров поведе с 5:3 гейма, и се доближи максимално до успеха.

Гаске спечели подаването си, но за Гришо остана при свой сервис да спечели мача.

Финал като за учебник и два аса за край на двубоя, и Григор записа първи успех и над този противник - 6:4, за час и 32 минути игра!