Поставеният под №8 в основната схема на турнира в Токио Григор Димитров отпадна още в първи кръг на силния турнир по тенис на твърди кортове.

Гришо загуби с 1-2 сета от французина Беноа Пер - 4:6, 6:3, 1:6 - за 93 минути.

24-годишният хасковлия допусна 25 непредизвикани грешки срещу 17 на Пер, който пласира 11 аса и направи общо 27 печеливши удара, с 3 повече от българина.

Пер стигна до пробив още в първия гейм, след двойна грешка на Гришо, а след това бързо затвърди успешния старт.

Димитров взе подаването си в третия гейм, а след това двамата започнаха да печелят сервис геймовете си. В деветия гейм Пер отново можеше да пробие българина, но Гришо удържа. До края обаче, Димитров не успя да върне пробива, и така благодарение на първия гейм в мача, Пер взе и сета с 6-4.

Вторият сет стартира ударно за българската ракета, и той спечели първото разиграване. Гришо имаше и страхотен рейд във втория гейм, за да пробие Пер, но след това позволи изравняване.

Димитров пропусна още един страхотен шанс за пробив в шестия гейм, когато пак поведе, и остави французина да му изравни. Гришо направи фантастична точка на мрежата, за предимство, но пак не съумя да затвори гейма и накрая загуби. Той взе следващия - вече своето подаване - на нула, но сетът продължи без пробив чак до осмия гейм.

Тогава вече Гришо наложи волята си, и поведе с 5:3 в решителния миг, а след това спечели и сета.

Нов пропуснат шанс за пробив на Гришо имаше и в първия гейм от третия сет, и се случи точно обратното - Пер стигна до пробив във втория, а набързо поведе и с 3:0. Димитров пак реагира с гейм на нула, но оттам всичко тръгна надолу за българина. Съперникът му отново проби, и не даде повече нито гейм на Григор.

Така в последния сет Пер се наложи повече от убедително със 6:1, без Димитров да успее да реагира.

В следващия  кръг Пер играе срещу Маркос Багдатис, който победи Фернандо Вердаско в два сета.

Хасковлията напуска надпреварата с 8850 долара, но няма да прибави точки към актива си за световната ранглиста, в която заема 21-ото място. Димитров допусна второ поражение в три мача от началото на Азиатското си турне, след като през миналата седмица отпадна във втория кръг в Куала Лумпур.