Сесил Каратанчева записа страхотна победа над Йелена Янкович в мач от първия кръг на Ролан Гарос. Втората ракета на България успя да се справи с 25-ата в света с 6:3, 6:4 и по този начин постигна четвърти пореден успех в турнира, след като преди това премина през квалификациите.

Така точно 10 години след най-големия триумф в кариерата си - четвъртфинал на Ролан Гарос, Каратанчева отново жъне успехи в Париж, а благодарение на класирането си за втория кръг си подпечата и завръщането в топ 100 след края на турнира.

Българката бе сочена за аутсайдер в мача срещу бившата №1 в света, която бе 25-а в основната схема. Сръбкинята обаче така и не успя да намери играта си, а принос затова даде и представянето на Каратанчева, която постоянно вкарваше топката в корта и караше съперничката си да бърка.

Типично за женски двубой, мачът бе изпълнен с пробиви. След 1:0 за българката, последваха четири поредни гейма с пробиви, а серията бе спряна от Янкович за 3:3. Сесил обаче направи нов решителен пробив за 5:3, след което затвори сета за 6:3.

Вторият сет започна великолепно за Каратанчева, която постигна два пробива и поведе с 4:0. При 2:5 Янкович сервираше за оставане в мача, а 106-ата в световната ранглиста още тук стигна до мачбол. Той все пак не бе материализиран, а след това сръбкинята успя и да върне един от двата пробива за 3:5. При 5:4 Каратанчева отново сервираше за мача и този път не сбърка, макар че отново се стигна до равенство.

Така втората ракета на България си осигури 110 точки за наградния фонд, с които ще се завърне в топ 100, а в мач от втория кръг ще срещне Ирина Фалкони, която победи Манон Арканьоли.