Световната номер 7 в тениса при дамите Мария Шарапова вчера обяви, че е дала положителна допинг проба по време на тазгодишното си участие в Откритото първенство на Австралия.

Рускинята обяви, че е получила писмо от Международната тенис федерация преди няколко дни, в което я информират за наличието на веществото „Мелдониум“ (или „Милдронат“). То е й било изписвано от личния лекар през последните 10 години, тъй като тенисистката често се разболявала, получавала необичайни резултати от електрокардиограма, недостиг на магнезий, а също така в нейното семейство има много случаи на диабет.

Сега 28-годишната спортистка е заплашена от 4-годишна санкция, която все пак има опции да бъде намалена под определени обстоятелства. Това е първо подобно провинение за Шарапова, а също така е важно дали Световната антидопингова агенция (УАДА) ще счете, че употребата е станала поради незнание или невнимание.

Ето 10 факта, които трябва да знаете за „Мелдониум“:

1. Субстанцията има медицинско приложение за лекуване на исхемия (недостиг на кръвен поток) и васкуларна болест (водеща до изменения в кръвоносните съдове), която може да стане причина за инфаркт.

2. „Мелдониум“ е разработка на Латвийския институт по органична синтетика като основно средство за борба с исхемия. В момента препаратът се произвежда и продава от фармацевтичната компания „Гриндекс“, която също е базирана в Латвия.

3. Лекарството не е одобрено за употреба и продажба в САЩ, но често се използва от хората със сърдечни проблеми в страните от Източна Европа и държавите от бившия СССР. То може да бъде закупено онлайн. Има доказателства, че е било използвано от не много голяма група атлети, преди да бъде забранено.

4. През октомври 2015 година базираното в САЩ Партньорство за чисти състезания (антидопингово сдружение) разкри, че веществото е открито в 182 от общо 8300 проби с урина от атлети.

5. „Мелдониум“ подобрява капацитета на пациентите с хронични сърдечни недостатъци, но също така може да увеличи капацитета на здрави атлети, тъй като подобрява усвояването на кислорода в кръвните телца. Това води до предимство пред останалите атлети.

6. Лекарството бе прибавено към списъка на УАДА със забранени субстанции от 1 януари 2016 година, след като редица изследвания доказаха, че то подобрява представянето на спортистите и тяхната издръжливост.

7. УАДА започна мониторинг на препарата през 2015 година, като го прибави в своята програма за наблюдание, за да определи дали широката му употреба е в границите на допустимото и дали се отразява върху представянето на атлетите.

8. Плувните федерации по целия свят започнаха да предупреждават спортистите от рано за това, че скоро веществото ще стане нелегално. Руската антидопингова агенция дори изпрати документ до състезателите на страната, техните треньори и помощния персонал, за да напомни, че субстанцията вече е забранена.

9. Шарапова е най-известният спортист, който е дал положителна допинг проба за мелдониум, но тя не е сама. Колездачът Руслан Ворганов (Русия), фигуристката и олимпийска златна медалистка Екатерина Боброва (Русия), родените в Етиопия атлети Еденшоу Негесе и Абеба Арегауи, украинските биатлонисти Олга Абрамова и Артьом Тишченко са другите подобни случаи.

10. Президентът на УАДА Крейг Рийди заяви, че атлетите с положителни допинг проби за „Мелдониум“, обикновено ги очакват 1-годишни наказания.