Изненадващо или не, но Стан Вавринка е новият Крал на Откритото първенство на Франция! След невероятно епична битка със световния номер едно Новак Джокович, швейцарецът спечели първата си титла на Ролан Гарос и общо втората си от турнир от Големия шлем. 

Осмият поставен в схемата навакса един сет изоставане, за да триумфира с 3:1 след повече от три часа битка на клея в Париж. Резултатът в отделните части беше 4:6, 6:4, 6:3, 6:4. Така той потопи в скръб цяла Сърбия, а Джокера ще трябва да почака поне още една година, за да направи кариерен шлем с титли от всички турнири от Шлема.

А както започна мачът, по всичко изглеждаше, че Ноле няма да има особени проблеми, за да продължи победната си серия. Световният номер едно нямаше загуба от февруари, а в първия сет нещата вървяха под негов контрол. 

Тогава Вавринка имаше известни затруднения при своето подаване, докато сърбинът се справяше със сервис-геймовете си. Решителният седми гейм беше и най-важният за частта. Тогава Джокович реализира важния пробив, впоследствие го затвърди и в крайна сметка след 6:4 поведе с 1:0 сета. 

Вместо да се пречупи след този развой, Вавринка се взе в ръце. Той затрудни много повече Ноле и цели пет пъти имаше шанс за пробив във втория сет. В крайна сметка той стигна до него в деветия гейм, за да поведе с 5:4. След това затвърди пробива си на своето подаване и изравни резултата в сетовете - 1:1. 

Стан продължи с уверената игра и в нито един момент не изглеждаше така, че световният номер едно има някакъв превес. В третия сет отново един-единствен пробив реши всичко и той отново беше на страната на швейцареца. Така при 6:3 той поведе с 2:1 сета. 

А както започна последният сет, по всичко изглеждаше, че ще има и пета част. Ноле поведе с ранен пробив и дръпна с 3:0. Всичко сякаш вървеше по мед и масло за него, но Вавринка не преклони глава. 

Той върна пробива, изравни за 3:3, а впоследствие двамата си размениха още по един сервис-гейм, за да се стигне до 4:4. Тогава Стан направи още един пробив и сервираше за мача. 

Но битката нямаше да е толкова драматична, ако швейцарецът беше взел лесно успеха в гейма си. Той спаси две възможности за пробив на Джокера, изпусна един мачбол, ноп при втория заби топката в полето на противника и спечели точката, гейма, сета, мача и турнира. 

Така Вавринка е с втора титла от Големия шлем, след като миналата година триумфира на Australian Open. Джокович е с осем титли от най-престижните надпревари в тениса, но все така не може да триумфира в Париж, въпреки че на четвъртфиналите отстрани деветкратния шампион Рафаел Надал.