Цветана Пиронкова постигна втора победа на Ролан Гарос и за първи път в кариерата си стигна до третия кръг в Париж, благодарение на двусетов успех - 6:3, 7:6(2) над чехкинята Дениса Алертова. По този начин Цвети взе втори чешки скалп, след като в първия си двубой поднесе изненада, отстранявайки 22-ата поставена Барбора Стрицова.

В днешния си мач Пиронкова демонстрира отличен тенис, особено в първия сет бе перфектна на сервис, а във втория показа и хладнокръвност, за да стигне до победата след тайбрек.

Така в юбилейното си десето участие в Ролан Гарос, българката за първи път стигна до третия кръг на турнира. До този момент пловдивчанката пет пъти бе стигала втори кръг, но неизменно приключваше участието си там. По този начин първата ни ракета си осигури 180 точки за световната ранглиста, а в следващия етап очаква победителката от мача Слоун Стивънс - Хедър Уотсън.

Мачът започна добре за Пиронкова, която взе лесен сервис гейм, а при 2:1 стигна до първите си две възможности за пробив, но не успя да се възползва от тях. Това обаче се случи в шестия гейм, когато пловдивчанката постигна пробив на 0 и поведе с 4:2.

Той бе затвърден, а още при 5:2 първата ни ракета имаше брейкбол с цената на точка за сета. Алертова все пак се спаси, но на свой сервис Пиронкова нямаше проблеми и спечели сета с 6:3.

Втората част бе доста по-трудна за българката, която загуби подаването си за 0:2 гейма, моментално направи рибрейк, но след ново загубено подаване водеше с 1:3. Цвети успя да върне и върне и втория пробив при 3:4 и отново започна да демонстрира перфектна игра на свой сервис, с което изравни за 4:4. Пиронкова имаше и шанс за пробив с цената на "скрит мачбол", който чехкинята все пак отрази. Така се стигна до тайбрек, в който Пиронкова бе перфектна и след 7:2 си осигури място в третия кръг на Ролан Гарос.