Първата тенис ракета на България при жените Цветана Пиронкова отпадна в третия кръг на турнира от Големия шлем Ролан Гарос. Българката бе отстранена от американката Слоун Стивънс с 4:6, 1:6. Пловдивчанката игра с контузия, а лявото й бедро бе превързано. Пиронкова бе равностойна на своята съперничка през първия сет и дори изпусна на няколко пъти възможността да поеме контрола на събитията на корта. Във втория сет обаче българката нямаше никакви съпротивителни сили. 

Слоун Стивънс спечели първия сет срещу Цветана Пиронкова с 6:4 гейма. Българката имаше своите възможности, но в няколко решаващи моменти се пропука и изпусна възможността да вземе надмощие в борбата за първия сет.

Американката демонстрира много силна игра от дъното на корта, като изтласкваше българката далече от основната линия.

Двубоят започна по възможно най-кошмарния начин за Пиронкова, която не успя да спечели нито една точка на свой сервис в първия гейм в мача и бе пробита на нула.

Във втория гейм българката имаше предимство до 30:0, но Стивънс след това демонстрира непоколебима игра и обърна развоя, за да поведе с 2:0 гейма.

Пиронкова успя да спечели третия гейм в сета и да намали пасива си на 1:2.

След това 27-годишната тенисистка от Пловдив успя да направи пробив на нула и да изравни резултата 2:2.

Точно, когато изглеждаше, че Пиронкова ще вземе надмощие в мача допусна нов пробив при своето подаване и Стивънс отново поведе с 3:2 гейма.

Американката след това успя да затвърди направения пробив и да поведе с 4:2 гейма.

49-та в световната ранглиста Пиронкова отново успя да се върне в сета и да пробие подаването на Слоун Стивънс в осмия гейм. Българката се възползва още от първата си възможност за пробив и я реализира, като по този начин изравни резултата за 4:4.

Пиронкова пропусна нова възможност да поведе в резултата и загуби подаването си на нула, а Стивънс поведе с 5:4 гейма.

В десетия гейм Цветана Пиронкова игра много силно, като демонстрира много добро движение по корта и чудесна защита. Българката отрази първите два сетбола на съперничката си, но не се възползва от двете възможности да върне пробива в решаващия момент. 22-годишната американка реализира третата възможност да спечели сета – 6:4.  

Вторият сет започна подобно на първия. Стивънс направи ранен пробив, след като Пиронкова сбърка едно стоп воле, когато излезе на мрежата. Американката направи нов пробив в третия гейм и поведе с 3:0. 22-годишната тенисистка направи нов пробив и поведе с 5:0, като имаше възможност на свой сервис да спечели мача. Пиронкова обаче намери последни сили и записа все пак един гейм на своята сметка, като проби съперничката си. След това обаче българката допусна четвърти пробив и то на нула. Така Цветана Пиронкова загуби сета с 1:6, а по този начин и мача.

Българката успя да вкара едва 44 процента от първото си подаване и допусна цели седем пробива в срещата. Тя записа едва 6 печеливши удара срещу 26 на американската си съперничка. Пиронкова все пак записа най-доброто представяне в кариерата си на "Ролан Гарос" и напуска надпреварата в Париж със 160 точки за световната ранглиста и 85 хиляди евро от наградния фонд.