Роджър Федерер запази жива мечтата си за нова титла на Уимбълдън след изумителен обрат от 0:2 до 3:2 сета, включително и със спасени три мачбола срещу Марин Чилич в един от най-вълнуващите мачове в Лондон в последните години.

След над 3 часа игра, Федерер триумфира с крайния резултат 6:7(4), 4:6, 6:3, 7:6(9), 6:3 и така си осигури място на полуфинал, където негов съперник ще бъде Милош Раонич.

Равностойният първи сет подсказа за това, което предстои, а след едва два шанса за пробив за Федерер, тайбрекът трябваше да раздели двамата. В него мощният сервис на Чилич помогна и след 7:4 хърватинът дръпна напред в резултата. 

Пробив за 2:1 във втория сет бе достатъчен за бившия шампион на US Open да стигне до успех с 6:4 и във втория сет, с което да се доближи максимално до победата.

Роджър изглеждаше в почти невъзможна ситуация при 3:3 в третия сет, когато трябваше да спасява три брейкбола на съперника. В ответния гейм обаче Федерер на свой ред стигна до едва първия си пробив в мача, а това бе достатъчно за намаляването на резултата.

Голямата драма тепърва предстоеше в четвъртия сет, в който Федерер имаше големи затруднения, но в най-важните моменти успяваше да демонстрира и най-добрия си тенис. При 4:5 швейцарецът спаси мачбол на съперника, а това се повтори и при 5:6.

Така отново се стигна до тайбрек, в който Федерер поведе с 6:4. Чилич обаче спаси двата сетбола на съперника и след третата си поредна точка стигна до треи мачбол. Той обаче отново бе отразен с перфектен сервис на ФекЕкс. Драмата продължи, но все пак с 11:9 Федерер вкара двубоя в пети решителен сет.

В него Роджър бе по-добрият тенисист, а в осмия гейм дойде решителния пробив за 5:3, след който световният №3 завърши всичко с първия си мачбол.